Gemeente Woudrichem

02/08/2002
Motivering afwijzing voorlopige voorziening hotel-restaurant 't Altena-tive

De motivering van de uitspraak van de voorzieningenrechter inzake het verzoek van de heer Florack tot voorlopige voorziening van het besluit tot sluiting van het hotelgedeelte van hotel-restaurant 't Altena-Tive luidt kortweg als volgt:

* De gemeente was bevoegd tot toepassing van bestuursdwang.
* De voorzieningenrechter heeft vooralsnog geen reden te twijfelen aan de geconstateerde overtredingen en aan de door de gemeente daaruit getrokken conclusies over de brandveiligheidsituatie.
* Naar het oordeel van de voorzieningenrechter vormen de door de exploitant aangevoerde omstandigheden geen bijzondere omstandigheden op grond waarvan de gemeente had moeten afzien van handhaving. De voorzieningenrechter neemt daarbij in aanmerking dat de enkele verwijzing naar het gesprek dat de exploitant in het voorjaar van 2001 met wethouder Koekkoek heeft gevoerd volstrekt onvoldoende is om te kunnen stellen dat er op enigerlei wijze verwachtingen zijn gewekt, danwel toezeggingen zijn gedaan, dat het pand voldoet aan alle voorschriften uit Bouwverordening en Bouwbesluit, danwel dat burgemeester en wethouders strijdigheid met die voorschriften zouden gedogen.

* De voorzieningenrechter stelt vast dat vanwege de door de gemeente geconstateerde levensgevaarlijke situatie op het gebied van brandveiligheid er sprake is van een zeer spoedeisend geval, waarbij de gemeente de exploitant geen termijn meer heeft hoeven gunnen tot het verrichten van de vereiste aanpassingen. Daarbij komt nog dat de door de gemeente vereiste aanpassingen, zoals ook door de exploitant is erkend, niet op zeer korte termijn konden worden verricht.

Gezien dit alles verwacht de voorzieningenrechter dat het bestreden besluit rechtens stand kan houden.