Politie Gelderland-Midden

PERSBERICHTEN

Van vrijdag 02 aug. t/m zaterdag 03/aug.
Verslaggever: B.Waanders:

DIEFSTAL STENEN.

Een bewoner van het Renselaarsbos in Ede (nieuwe wijk Kernhem) deed aangifte van diefstal van 8 m2 oud gebakken waaltjes (een steentype). De waarde is niet bekend. Dat feit moet tussen 26 en 27 juli gebeurd zijn.

DIEFSTAL POSTSTUKKEN.

Onbekenden hebben donderdag 1 aug. aan de Bloemaertstraat in Ede poststukken uit de brievenbus van een woning ontvreemd. Het feit moet tussen 11.00 uur en 19.30 uur hebben plaatsgevonden.

DIEFSTAL UIT KEET.

Tussen 30 juli en 02 augustus werd langs de Lunterseweg te Ede een keet van de gemeente Ede opengebroken. De dieven gingen er met een printer en fax vandoor. De waarde daarvan is niet bekend.

SNELHEIDSCONTROLES.

Langs de Rijksweg N224 te Ede, de Wekeromseweg te Ede en de Harderwijkweg in Otterlo werden in de loop van de vrijdag 02 aug. Snelheidscontroles gehouden. Totaal passeerden 6500 voertuigen, waarvan er bijna 200 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 114 k/u, waar 80 k/u mag.

KIND IN HETE AUTO.

Een 31-jarige uit Renkum afkomstige moeder had op de Noel Bakerstate te Ede zichzelf buiten haar auto gesloten en haar 5-maanden jonge kind ingesloten. Ze had de auto in het slot gegooid met de sleutels nog in de auto. De zon brandde en met behulp van omwonenden werd de auto, middels water en natte doeken, koel gehouden. Na 15 minuten kreeg het kind steeds meer een rode keur van de warmte. In overleg met de ter plaatse gekomen politiemensen werd besloten een raampje in te tikken met een life-hammer. Dat gebeurde op een zo veilig mogelijk manier. Overigens bleek het in de auto bloedheet te zijn. Hierna kon de moeder opgelucht het kind weer verwarmen met haar liefde.

DIEFSTAL AUTO'S

Op vrijdag 02 augustus werd tussen 11.00 uur en 15.30 uur een groene Chrysler Voyager met het kenteken VT-LN-82 gestolen vanaf de Willy Brandtlaan te Ede.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd aan de Vijverlaan in Otterlo een rode Audi 80 TD, voorzien van het kenteken FZ-ZP-80, ontvreemd.

HULPVERLENING MET MINDER GOEDE AFLOOP.

Vrijdag tegen 18 uur bleek de plofpaal van het Museumplein, nabij de Halte niet goed te werken. De politie ging kijken wat de reden kon zijn. Met de politieauto werd "gedrempeld" maar de paal zakte niet verder dan 10 cm. De politiemensen waren nog even afwachtend of de paal alsnog, maar dan met een vertraging, zijn werk wilde doen. Op dat moment kwam er een 33-jarige Edenaar aangerend en riep dat de paal niet werkte. Ja, dat wisten die politiemensen inmiddels ook wel. Hij vertelde dat de paal over het dode punt heen moest. Om het te laten zien, sprong hij op de paal, met de bedoeling deze over het zogenaamde dode punt heen te helpen. De paal verdween opeens snel in de grond en de man kwam ten val. Hij scheurde zijn enkelbanden en een voet op twee plaatsen. Met een ambulance moest hij naar het ziekenhuis.
Hij zal zich volgende keer wel tweemaal bedenken, voordat hij hulpverleners ( lees politie) zal helpen.

BENZINEDIEVEN EN AUTOINBREKERS AANGEHOUDEN.

Zaterdagmorgen tegen 02.00 uur zagen politiemensen op de Oude Bennekomseweg te Ede twee verdachte personen in een oude auto zitten. Uit de bezinetank van die auto hing een slang en er stond een jerrycan bij. Bleek dat in de omgeving enkele auto's stonden waarvan de benzinedoppen verdwenen waren. De twee personen, beiden in de leeftijd van 29 jaar en inwoners van Ede, werden aangehouden en ingesloten. In de auto van hen werd ook nog een autoradio en een tankdop aangetroffen, afkomstig van diefstal uit auto's in de omgeving. Verder werd bij hen aangetroffen inbrekersgereedschap inbeslaggenomen. Beide verdachten werden in de loop van de zaterdagmiddag na verhoor heengezonden. Justitie zal het vervolg verzorgen.

GELDBOETE.

Diezelfde ochtend tegen 05.00 uur kwamen politiemensen op de Oude Bennekomseweg in Ede een 28-jarige dakloze man tegen bij de parkeerplaats waar de hiervoor genoemde verdachten werden aangehouden. Nadat de personalia van de man was nagetrokken bleek, dat hij nog een geldboete van 373 euro open had staan. Hij werd meegenomen naar het politiebureau, omdat hij niet ter plekke kon betalen. In de loop van zaterdag werd het geld voor hem gebracht door familie, waarna hij weer vrij man was.

WEIGERING BLAZEN, RIJBEWIJS INGEVORDERD.

Een 39-jarige inwoner van Voorthuizen werd zaterdagmorgen tegen 01.45 uur op de Otterloseweg in Wekerom gecontroleerd. De blaastest op straat leerde, dat hij alcohol gedronken had. Hij werd aangehouden en in het politiebureau werd van hem gevorderd om mee te werken aan een ademanalyse. Hij weigerde elke medewerking. Men is wettelijk verplicht om mee te werken aan een ademtest. Weigert men dit, dan is dat een afzonderlijk misdrijf. Voor de politie is het dan een erg eenvoudige afhandeling van het proces-verbaal. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en zal naar justitie gestuurd worden. De man verklaarde bij vertrek, dat hij overal "schijt" aan had en toch zou blijven rijden. De politie in zijn woonplaats is ingeseind.

DIEFSTAL BROMFIETS UIT TUIN.

Uit de achtertuin van een woning aan de Begonialaan in Ede werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een bromfiets gestolen. De contactsleutels zaten er nog in. Het betreft een Peugeot, Speedfight, scootermodel, opvallend metallic blauw, gelaste uitlaat en ingebouwde radio/cd-speler onder het zadel. Het verzekeringsnr. Is SLP008.

POLITIEBERICHTEN VAN ZAT.03/08, 07.00 UUR T/M/ ZON. 04/08, 07.00 UUR

ALCOHOLCONTROLE LEVERT GESIGNALEERDE OP.

Politiemensen controleerden zondagmorgen tegen 03.00 uur op de Brouwerstraat in Ede een automobilist op alcoholgebruik. Hij blies op straat " te hoog" en werd aangehouden voor een ademanalyse op het politiebureau. Daar blies hij 410 ugl. Daarmee was het maximale toegestane van 220 ugl ruimschoots overschreden. Hij kreeg een proces-verbaal, maar mocht in het politiebureau blijven, omdat hij nog gesignaleerd stond voor een aantal misdrijven en tevens stond er nog een geldboete voor hem open. Hij mag dus blijven.

SNELHEIDSCONTROLE:

Zaterdag werd op de Apeldoornseweg in Otterlo de snelheid gecontroleerd van 2370 voertuigen, waarvan er 136 te snel reden. Die ontvangen via de post een bekeuring.

AUTO IN GREPPEL.

Een 73-jarige inwoner van Hilversum reed zaterdagnmiddag tegen 16.00 uur op de Dorpsstraat in Harskamp en wilde rechtsaf de Laarweg inrijden. Vermoedelijk doordat hij onwel werd, reed hij links de berm en de daarnaast gelegen greppel in. De auto kwam op de kop tot stilstand. De bestuurder werd door de GGD naar het ziekenhuis In Ede gebracht. Vermoed wordt, dat hij op dat moment een tia had gekregen en daardoor onwel werd.

ACHTERVOLGING EINDIGT IN STRUIKEN.

Politiemensen zagen zaterdagavond tegen 19.40 uur op het Stationsplein in Ede een auto, die bij het zien van de politie, in een onopvallende auto, plotseling snelheid verhoogde en wegscheurde. Na een achtervolging door enige straten in Ede-zuid, dat de bestuurster, een 26-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, met haar auto in de struiken bij de rotonde Zandlaan-Bennekomseweg belandde. Een passagier, naar later bleek een 36-jarige dakloze, verliet rennende de auto, maar meldde zich even later, toen hij zag, dat de bestuurster werd aangehouden. De bestuurster had teveel alcohol gedronken, nl. 390 ugl. Haar rijbewijs is ingevorderd. i.v.m. gevaarlijk rijgedrag. Verder krijgt zij ook een proces-verbaal voor heel veel overtredingen tijdens de achtervolging en het verkeer in gevaar brengen. Beiden zijn inverzekering gesteld en worden nog ondervraagd voor winkeldiefstal, er lag nl. een hoeveelheid gestolen vlees in de auto. Verder worden ze er van verdacht 3 x getankt te hebben zonder betaling. Dat gebeurde in Ede en Bennekom. Tevens wordt de vrouw verdacht van enkele kledingdiefstallen.

WILDPLASSEN.

De hoge nood was voor 6 personen aanleiding om tijdens het stappen in de omgeving van het Museum aan het Museumplein te Ede in het openbaar te urineren, terwijl er dichtbij een openbaar toilet is en de horecabedrijven eveneens over toiletten beschikken. Allen kregen een bekeuring.

Ik ben tot omstreeks 14.30 uur aan het bureau om eventuele vragen te beantwoorden.