Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-08-2002
Politieberichten van 3/8 (13.00 uur) t/m 4/8 (13.00 uur)

Leeuwarden: schieten met luchtbuks
Zaterdag omstreeks 10.15 uur kwam er een melding binnen dat een man op de Jacob Binckesstraat met een luchtbuks zou schieten op voorbijgangers. Er werden geen mensen geraakt en niemand werd gewond. De man, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, werd in de woning aangetroffen en aangehouden. De luchtbuks waarmee was geschoten, werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Oldeholtpade: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 10.45 uur fietste een 80-jarige inwoner van Oldeholtpade over de parallelweg van de Stellingenweg. Op een gegeven moment werd hij ingehaald door een fietser. De fietser, een 55-jarige inwoner van Den Bosch, wilde passeren en op dat moment kwam de inwoner van Oldeholtpade naar links waardoor de sturen van de fietsen elkaar raakten. Beide fietsers kwamen ten val. De inwoner van Den Bosch werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, terwijl de inwoner van Oldeholtpade ter plaatse aan zijn verwondingen werd geholpen.

Leeuwarden: diefstal motor
Van vrijdag op zaterdag werd een motor gestolen, die geparkeerd stond op de Hazelaarstraat. De motor, een Suzuki, GSX 600, kleur zwart, voorzien van het kenteken MS-33-VS, stond op het stuurslot voor de woning van de eigenaar. De eigenaar, een 54-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 06.55 uur fietste een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden over de Stationsweg in de richting van het NS-station. Ter hoogte van de Rabo-bank werd zij ingehaald door een man op een fiets. Tijdens het voorbijrijden, griste de man haar handtas uit het mandje voor op de fiets. De verdachte ging er vandoor in de richting van het centrum. De vrouw trachtte de tas nog terug te pakken, doch kwam hierbij ten val. Van de verdachte is alleen bekend dat de man een getinte huidskleur had en donker haar. In de handtas zaten een sleutelbos, een bankpasje, een portemonnee met kleingeld en een gsm. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Oldeterp: diefstal uit auto
Zaterdag tussen 11.30 en 13.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Van Harinxmaweg. Door vernieling van een ruit kwam men binnen. Uit de auto werd een tas weggenomen. In de tas zaten een sleutelbos, een rijbewijs, een kentekenbewijs, een identiteitsbewijs en een portemonnee met wat kleingeld. De eigenaresse, een 39-jarige inwoonster van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Tijdens de vakantie van de bewoners werd ingebroken in een woning aan de La Reystraat. Via verbreking van een ruit was men binnengekomen. Uit de woning werden weggenomen, een videorecorder met afstandbediening, een kistje met buitenlandse munten (nagenoeg geen waarde), een Indisch hakmes en enkele oude guldens en kwartjes. De 29-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Nijemirdum: diefstal buitenboordmotor
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd vanaf de Lyklamawei een buitenboordmotor, merk Yamaha, 15 pk, gestolen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Nijemirdum, deed aangifte. De buitenboordmotor werd gestolen door een 18-jarige inwoner van Balk. De verdachte belde zaterdagmorgen mede op aanraden van zijn ouders naar het bureau met de mededeling dat hij stom was geweest. De buitenboordmotor werd bij hem aangetroffen en ging retour naar de eigenaar. De verdachte werd gehoord en proces-verbaal werd opgemaakt.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 14.15 uur liep een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden over de Voorstreek. Zij werd ingehaald door een fietser, die rakelings langs haar reed. De fietser trok daarop de handtas uit haar handen en fietste weg in de richting van de Groningerstraatweg. Het slachtoffer kon geen signalement van de fietser geven. In de handtas zaten een sleutel, een bril en een portemonnee met daarin een paar honderd euro en een bankpasje. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 15.45 uur werd bij een winkel op de Nieuwestad een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had een trainingspak uit de winkel weggenomen en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Hierbij werd hij betrapt door het personeel, die de man hebben aangehouden. Een beveiligingsmedewerker van de winkel, een 31-jarige inwoner van Zwolle, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Makkinga: ongeval motorcross
Zaterdag omstreeks 16.30 uur sloeg een motorcrosser tijdens de motorcross op het Prikkedamcircuit met zijn motor over de kop. De motorcrosser, een 18-jarige inwoner van Callantsoog, werd met vermoedelijk een hersenschudding overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Ryptsjerk: kind valt
Zaterdag omstreeks 15.55 uur viel een 5-jarig meisje aan de Opslach van de 1e verdieping van een inbouw zijnde garage. De vader had het kind meegenomen naar de 1e verdieping en had het trapsgat afgedekt met een dakleer. In een onbewaakt ogenblik stapte het kind op het dakleer en viel door het trapsgat. Het kind werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Surhuisterveen; aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 16.50 uur stak een 54-jarige inwoonster van Harkema met haar invalidenwagentje de rijbaan van de Nije Jirden over. Zij zag daarbij een personenauto, bestuurd door een 34-jarige inwoner van Surhuisterveen, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolgd. De inwoonster van Harkema raakte lichtgewond en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Sneek: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 14.15 uur vond op de Stadsrondweg-Zuid een kop/staart aanrijding plaats waarbij vier autos waren betrokken. De aanrijding werd veroorzaakt door een 64-jarige inwoner van Meppel, die niet op tijd zijn auto tot stilstand kon brengen. Eén van de inzittenden, een 16-jarige inwoonster van Middenbeemster, klaagde over pijn in de nek. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling kon zij het ziekenhuis weer verlaten.

Dokkum: fietser gewond
Zaterdag omstreeks 19.45 uur zag een fietser op het fietspad van de Rondweg West voor de Ee-brug een paar paaltjes over het hoofd. Deze paaltjes zijn op het fietspad geplaatst op het automobilisten moeilijk te maken over het fietspad te rijden. De fietser, een 45-jarige inwoner van Dokkum, kwam ten val. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Wjelsryp: windhoos
Zaterdag omstreeks 19.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Tsjeppenbur een windhoos een gedeelte van het dak van een boerderij had vernield. Ter plaatse bleek dat een gedeelte van het dak was vernield en deels naast de boerderij en voor een gedeelte op de ligboxenstal terecht was gekomen. Op het moment van de windhoos waren de bewoners niet aanwezig. In de boerderij waren een paar dieren aanwezig, die niet gewond raakten.

Grou: onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.40 uur werd op de J.W. Visserwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Kollum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 240 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Gorredijk: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 21.40 uur kwam er een melding binnen dat er een vechtpartij zou zij in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat. Een 54-jarige inwoner van Gorredijk had ruzie gekregen met de eigenaar, een 49-jarige inwoner van Gorredijk. De ruzie was ontstaan over iets wat zich jaren geleden had gespeeld en wat nu weer werd opgerakeld. Over en weer vielen er klappen. Ook was er gedreigd met een mes en werd er geslagen met een barkruk. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij voorbij en was de 54-jarige Gorredijkster reeds op de fiets vertrokken naar zijn woning. De man werd gewond bij zijn woning aangetroffen. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Stiens: onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur werd op de Hegebuorren een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Stiens, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 380 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Sneek: onder invloed
Zondag omstreeks 01.35 uur werd op de Jousterkade een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. De fietser, een 67-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 340 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Zondag omstreeks 02.30 uur werd op de Leeuwarderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Tollebeek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 360 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 03.00 uur werd op het Ruiterskwartier een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Marssum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 490 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Heerenveen: mishandeling
Zondag omstreeks 02.40 uur werd op de Amelandlaan een 26-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden ter zake mishandeling. De verdachte was op een barbecuefeestje toen hij hoorde, dat de mensen bij wie hij was, lastig werden gevallen door de buren. De verdachte wilde daarop verhaal gaan halen. Hij gooide een bierflesje kapot tegen de deur van de desbetreffende woning en bedreigde de bewoners. Toen de vader van de verdachte zijn zoon daar wilde weghalen, kreeg hij klappen van zijn zoon, waardoor hij een hoofdwond opliep. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: schoten op woning
Zondag omstreeks 03.55 uur kwam er een melding binnen dat een man vanaf de straat geschoten zou hebben op een woning aan de Sontdwarsstraat. Er werden geen personen geraakt. Toen de politie ter plaatse kwam, was de schutter reeds verdwenen. Het bleek dat verschillende malen op de woning was geschoten. In het raam in de voorkamer werden twee inslagen aangetroffen. Op de straat werden een aantal hulzen aangetroffen, die in beslag zijn genomen. De schoten werden vermoedelijk gelost door een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Omstreeks 05.35 uur werd weer schoten gehoord bij de woning. Ook nu werden weer hulzen aangetroffen, die eveneens in beslag zijn genomen. De schutter werd niet aangetroffen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. De politie is op zoek naar de schutter en heeft de zaak in onderzoek.

Grou: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 04.00 uur reed een bestuurder van een personenauto over het Leechlan. Door nog onbekend oorzaak raakte de bestuurder met zijn auto van de weg en kwam in de sloot tot stilstand. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Grou, kon ongedeerd de auto verlaten. Ook de inzittenden liepen geen verwondingen op. De bestuurder bleek gedronken te hebben, ondanks dat hij de BOB was. Aan het bureau blies de bestuurder 545 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Sneek: Sneekweek
Zondag omstreeks 04.15 uur was er een opstootje op de Markstraat. De politie behoefde hierbij niet handelend op te treden. Kort daarna werd een agente plotseling belaagd door een 42-jarige inwoner van Sneek. De verdachte bedreigde de agente en schold haar uit en beledigde haar. Toen collegas te hulp schoten en de verdachte wilden aanhouden, verzette de verdachte zich hevig. De verdachte kreeg daarbij hulp van zijn broer, een 40-jarige inwoner van Sneek. Beide mannen verzetten zich hevig. Ondanks dat zij gewaarschuwd werden, gingen zij hiermee door. Door gebruik te maken van pepperspray werd het verzet van beiden gebroken en konden zij geboeid worden overgebracht naar het bureau. De verdachten werden ingesloten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Zondag omstreeks 02.40 uur werd op de Wijde Burgstraat een 28-jarige inwoner van Hoogkarspel aangehouden. De verdachte gedroeg zich lastig en wilde niet meewerken toen zijn naam werd gevraagd. Hij begon direct een agente uit te schelden en te beledigen. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld.

Verder is het beging van de Sneekweek goed verlopen. Het was gezellig en druk in de stad. Er deden zich geen grote onregelmatigheden voor. De politie was met diverse mensen op straat aanwezig.

Oosterwolde: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 05.50 uur vond op de Provincialeweg N 381 een eenzijdig ongeval plaats. Ter hoogte van de brug over de Tjonger reed de bestuurder van een personenauto in een bocht van de weg rechtdoor. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Oosterwolde, reed tegen een boom. Hij zat bekneld in de auto en werd door de brandweer uit de wagen bevrijd. Hij werd zwaargewond, been en hoofdletsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Nij Beets: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 07.45 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Domela Nieuwenhuisweg in de richting Aldeboarn. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Harkema, raakte door nog onbekende oorzaak in de berm en bij de daarop volgende stuurcorrectie verloor hij de macht over het stuur. De auto kwam op zijn kop tegen de gevel van een woning tot stilstand. De bestuurder werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Zijn auto werd totaal vernield.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272