Prime time voor
Toyota Yaris Cup op Assen

Zondag 4 augustus wordt op het TT-Circuit Assen de vijfde ronde verreden in de Toyota Yaris Cup. Tijdens de derde Rizla Racing Days is het tevens de derde maal dat de Yaris Cup-rijders dit seizoen op het Drentse circuit actief zijn. Op de te verwachten druk bezochte racedag start de Toyota Yaris Cup op prime time: twee uur in de middag.

Na vier races begint er enige tekening te komen in de strijd om de nationale titel. Paulien Zwart leidt ruim te titeldans voor Patrick Borst. Dan volgen Tim Buijs, Nicolette van den Hoek Ostende en de revelatie van de vorige race Lennard Kleyn van Willigen.

Het was inderdaad opzienbarend wat de pas 17-jarige Kleyn van Willigen op Assen liet zien enkele weken geleden. Als een hongerige tijger besloop hij Paulien Zwart enkele ronden voor het einde. In de laatste bocht van de laatste ronde leek de Utrechtenaar genadeloos toe te slaan. Maar Zwart pareerde voorbeeldig en als een jonge leeuwin beslechtte zij de strijd in haar voordeel, liet zich de prooi van de zege niet meer ontgaan en pakte daarmee haar eerste overwinning in twee seizoenen Toyota Yaris Cup.

Dat de jonge historie zich op Assen begin augustus zal herhalen is allerminst zeker. Natuurlijk, Zwart rijdt sterk, zeg maar zeer sterk dit seizoen. Scoorde driemaal een tweede plaats en dus eenmaal een zege. Haar voorsprong in het Nederlands kampioenschap in de Toyota Yaris Cup is maar liefst tweeëntwintig punten. Echter, volgens de wet van de grote getallen moet het 'noodlot' een keer toeslaan voor de snelle dame. Verleden jaar in haar debuutjaar wist ze alle races te finishen en punten te halen. Dit jaar eveneens. Van de maximaal achtentachtig te behalen punten scoorde de Noordhollandse er maar liefst drieënzeventig.

Maar jong en snel talent is in aantocht. Wat te denken van Marvin Koster; behaalde tijdens de vooorafgaande tijdtraining de pole positie. Verrassend? Welnee, de Toyota Yaris Cup barst van ambitie en is een uitstekende kweekvijver voor talenten, die later ongetwijfeld zullen doorstromen naar het 'grotere werk'.

Koster dus, die zijn eerste plaats niet kon verzilveren en tijdens de race een kostbare fout maakte, een bandenstapel raakte en langzaam maar zeker zakte in het dagklassement om uiteindelijk toch nog vierde te worden.

Kanshebbers
Naast de al genoemde Zwart, Kleyn van Willigen en Koster zijn er nog een aantal belangrijke pionnen voor het erepodium. Zoals Van den Hoek Ostende. De 24-jarige Huizense behaalde dit seizoen al eens een keer de volle winst (Pinksterrace). Op Assen vond zij haar Waterloo toen een confrontatie met Marco Scholten haar in het struweel deed belanden. Als troost kreeg ze nog een punt voor de snelste raceronde, maar het verdriet was groot daar de aansluiting met de leiders in het kampioenschap groter is geworden. Borst behaalde de vorige race geen enkel punt en is beslist uit op revanche. "Ik heb wat goed te maken", aldus de Uitgeestenaar.

Buijs, derde in de titelstrijd, scoorde op Assen dit seizoen al een overwinning en werd medio juli derde en is daarmee haast vanzelfsprekend weer een kandidaat voor het podium, zeker ook daar het Assense circuit de coureur uit Berg en Dal blijkbaar beter ligt dan Zandvoort.