Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-08-2002
Politieberichten van 4/8 (13.00 uur) t/m 5/8 (07.00 uur)

Lemmer: inbraak winkel
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een supermarkt aan de Sluisweg. Een ruit in een roldeur werd vernield. Via het ontstane gat werden een aantal flesjes met deodorant en haargel weggenomen. De waarde van het ontvreemde bedraagt enkele tientallen euros. Een medewerker van de supermarkt, een 28-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Franeker: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Laene. Een raampje in de bijkeuken werd vernield. Beneden werd de gehele woning doorzocht. Uit een wandmeubel werden twee gouden horloges, twee gouden ringen weggenomen. Verder werden een gsm, een sleutel en een portemonnee met wat kleingeld weggenomen. De 74-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Hofplein. Een ruit werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Appelscha: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 13.00 uur reed een 16-jarige inwoner van Ravenswoud met zijn brommer over de Boerestreek. De jongeman reed niet hard. Hij keek even naar rechts en zag niet wat er voor hem op de wegliep. Met zijn bromfiets reed hij daarop een 8-jarig meisje uit Berkel en Rodenrijs aan, die op dat moment voor hem op straat liep. Het meisje viel met haar hoofd op de straat en liep een klein wondje onder haar rechteroog op. Zij werd voor behandeling overgebracht naar de huisartsenpraktijk en kon daarna weer met haar ouders mee.

Terschelling: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 13.25 uur reed een 80-jarige inwoner van Ommen met zijn snorfiets over het fietspad langs de Badweg in Terschelling West. Doordat de bestuurder zeer langzaam reed, kon hij zijn evenwicht niet houden en viel om. De man werd lichtgewond overgebracht naar de huisartsenpraktijk op het eiland en is aldaar behandeld aan zijn verwondingen.

Leeuwarden: aanrijding lichtgewonde
Zondag omstreeks 13.30 uur reed een 26-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn motor over de Saturnusweg. Plotseling stak een kat de weg over, die hij niet meer kon ontwijken. De kat overleefde de aanrijding niet. De motorrijder kwam ten val en liep lichte verwondingen op, die door een huisarts zijn behandeld.

Drachten: met mes gestoken
Zondag omstreeks 13.55 uur werd op de Hooizolder een 19-jarige inwoner van Drachten aangetroffen, die met een mes was gestoken. Het slachtoffer had een bloedende wond op zijn rug en ook had hij een wond aan zijn linker elleboog. Het slachtoffer was bij kennis. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De man wenste geen aangifte te doen. De verdachte, zijnde zijn 18-jarige vriendin, werd iets verderop aangetroffen en is direct aangehouden. De twee hadden ruzie gekregen, waarover is op dit moment nog niet bekend. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Het mes, waarmee gestoken was, werd in de woning van verdachte aangetroffen en is in beslag genomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Smalle Ee: diefstal buitenboordmotor
Afgelopen weekend werd uit een bootje, dat lag afgemeerd in de jachthaven Smalle Ee aan het Moune Ein een buitenboordmotor gestolen. De buitenboordmotor, merk Mercury, 4 pk, model kortstaart, kleur zwart, lag onder het dekzeil van de boot. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van De Wilgen, heeft aangifte gedaan.

Sint Jacobiparochie: onder invloed
Zondag omstreeks 19.20 uur reed de bestuurder van een personenauto op de Oudebildtdijk achteruit tegen een geparkeerde auto aan. De schade bleef beperkt. Wel bleek dat de bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, gedronken had. Aan het bureau blies de bestuurder 345 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Hommerts: snelheid
Zaterdag omstreeks 21.55 uur werd op de Jeltewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed met een snelheid van 129 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 kilometer was toegestaan. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Utrecht, kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Luinjeberd: koetsier gevallen
Zondag omstreeks 15.00 uur reed een 58-jarige inwoner van Luinjeberd met een wagen getrokken door een paard in een weiland aan de Bornego. Op een gegeven moment sloeg het paard op hol en werd de koetsier van de bok geslingerd. De man viel op de grond en raakte een paar minuten bewusteloos. Hij klaagde over nekpijn en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: onder invloed
Maandag omstreeks 02.10 uur werd op de Groenedijk een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Sneek, droeg geen helm en bovendien bleek dat hij gedronken had. Achter op de bromfiets zaten nog twee passagiers, waarvan één eveneens geen helm droeg. Deze passagier kreeg daarvoor een bekeuring. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de jongeman 735 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren.

Sneek: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Veemarktterrein. Het slot in het rechter voorportier werd opengebroken. Uit de auto werden een radio/cd-speler, twee rijbewijzen, een kentekenbewijs en enkele cds weggenomen. De eigenaar van de auto, een 23-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 02.30 uur werd op het Stephensonviaduct een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens gaf hij een valse naam op. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Aan het bureau bleek dat de man onder invloed van medicijnen, die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, had gereden. Van de bestuurder werd een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De auto van verdachte werd in beslag genomen. Voor de geconstateerde overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt.

Molkwerum: auto in sloot
Maandag omstreeks 02.00 uur vond op de Sedyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed in de richting Molkwerum en bij een bocht in de weg, kwam hij door vermoedelijk te hoge snelheid in de berm terecht en verloor vervolgens de macht over het stuur. In een brede sloot naast de weg kwam de auto op zijn kop tot stilstand. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Stavoren, kon op eigen gelegenheid uit de auto komen. Hij liep gelukkig alleen een nat pak op. De auto werd totaal vernield.

Hollum: onder invloed
Maandag omstreeks 03.20 uur werd op de Abraham Fockstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Hollum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 260 ug/l. tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Scharnegoutum: onder invloed
Maandag omstreeks 03.30 uur werd op de Provincialeweg N 354 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 245 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: diefstal scooter
Maandag omstreeks 02.30 uur werd ingebroken in een schuurtje achter een woning aan de Orion. De schuurdeur werd opengebroken. De 46-jarige bewoner werd hiervan wakker en het gelukte hem om twee verdachten aan te houden. De verdachten, 18 en 20 jaar, beiden uit Drachten, werden overgebracht naar het bureau. Uit de schuur werd een scooter weggenomen. Uit het verdere onderzoek bleek dat nog twee verdachten hierbij betrokken waren. Deze twee verdachten, 16 en 17 jaar, beiden uit Drachten, werden kort daarna aangehouden in een woning aan het Spitael. De scooter werd daar eveneens aangetroffen. De scooter werd in beslag genomen en de twee verdachten werden overgebracht naar het bureau. De verdachten zijn ingesloten en het onderzoek wordt in de loop van vandaag voortgezet.

Hurdegaryp: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een winkel in het winkelcentrum aan de Fuormanderij. De voordeur van de winkel werd opengebroken. Uit de winkel werden sigaretten en shag weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerkster, een 35-jarige inwoonster van Hurdegaryp, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272