BOVAG

Meer vakantiegangers met huurauto op pad

5 August 2002

Dit jaar zijn er zon 10 % vakantiegangers meer dan vorig jaar met een huurauto op pad. Volgens de BOVAG ontdekken steeds meer vakantievierders de huurauto om in deze periode met een beter voor hun vakantie geschikte auto op weg te kunnen gaan. Vooral autos met veel (bagage)ruimte en cabriolets worden extra veel gehuurd.

Dit blijkt uit een representatieve steekproef van de autoverhuurafdeling van BOVAG onder de aangesloten autoverhuurders. Alle autoverhuurders.in Nederland beschikken over een gezamenlijk huurvloot van zon 50.000 personenautos, 8000 bestelautos en 1000 vrachtautos. De 50.000 personenautos worden gemiddeld over het jaar voor tweederde voor zakelijke doeleinden verhuurd en voor eenderde voor particulier gebruik. In de vakantieperiode wordt er al jaren relatief meer particulier verhuurd, gaan er zon 30.000 huurautos op vakantie. Dit vakantieseizoen zijn dat er zon 33.000 dus 10% meer.

Steeds meer vakantievierders ontdekken de huurauto om in deze periode met een beter voor hun vakantie geschikte auto op weg te kunnen gaan, zegt algemeen directeur Koos Burgman van BOVAG. Alsje een oudere auto hebt, huur je een vrijwel nieuwe om ongestoord mee op vakantie te kunnen gaan. Veel automobilisten kiezen voor het dagelijks gebruik voor een voordelige, kleine auto, die ook wat makkelijker parkeren is in drukke gebieden. Deze autos zijn de laatste jaren veel comfortabeler en veiliger geworden. In de rest van het jaar voldoet zon auto dus prima, maar in de vakantieperiode, waarin je lange afstanden rijdt en veel meer bagage bij je hebt, is ie dan wel wat klein. Voor die periode biedt een grotere huurauto uitkomst. Maar er zijn ook mensen die graag naar zonnige streken in een cabriolet willen rijden of in een Jeep-achtige auto over wat meer ongebaande wegen. Sommige leasemaatschappijen bieden in het leasecontract zelfs al een alternatief voor de vakantieperiode.

De Autoverhuur Ledenassociatie van BOVAG ziet deze ontwikkeling als het begin van een omwenteling in bezit en gebruik van de auto. In de toekomst zullen we steeds vaker van auto wisselen. Natuurlijk zullen huishoudens graag de beschikking willen hebben over een of meer autos die vrijwel dagelijks worden gebruikt. Maar voor allerlei uitzonderingssituaties zullen we steeds vaker een type auto huren, die beter geschikt is in die situaties. Vakantie is daar een van, maar ook als je eens met een groter gezelschap op weg gaat huur je een grotere, als je meer goederen moet verplaatsen of als je ns een keertje extra goed voor de dag wilt komen bij zakelijk gesprek dan wel je ns lekker in de zon wilt zitten in een cabriolet. Voor allerlei situaties is er wel een passende auto te huur. Kampeerautos en bestelbusjes zijn al jaren populair voor speciale doeleinden.