Vredestein NV

Velp, 5 augustus 2002

"In verband met (mogelijke) speculatieve ontwikkelingen rond het aandeel Vredestein, genoteerd aan Euronext Amsterdam, is besloten de publicatie van de halfjaarcijfers 2002, gepland voor 8 augustus a.s., te vervroegen."

PERSBERICHT
HALFJAARCIJFERS VREDESTEIN N.V.


· Resultaten aanmerkelijk verbeterd

· Beleid gericht op rendementsherstel werpt eerste vruchten af
Algemeen
Het nettoresultaat van Vredestein N.V. over het eerste halfjaar (24 weken) van 2002 is ten opzichte van dezelfde periode over 2001 aanmerkelijk verbeterd en komt uit op een winst van Euro 0,5 mln (2001: verlies van Euro 2,9 mln). De winst per (certificaat van) aandeel is Euro 0,06. Ook het bedrijfsresultaat was substantieel hoger. Het wegvallen van de afschrijving van goodwill, alsmede de beëindiging van de eigen productie-activiteiten van fietsbanden, droegen daar aan bij. De geconsolideerde omzet bedroeg Euro 126,7 mln (2001: Euro 129,0 mln).

De maatregelen gericht op het terugbrengen van het werkkapitaal werpen inmiddels hun eerste vruchten af, onder meer met fors dalende voorraden en debiteuren. De verbetering van het financieel management ligt dan ook op koers. De kasstroom nam toe tot Euro 8,5 mln (2001: Euro 7,8 mln). Voorts is de schuldpositie aan banken conform planning afgenomen, waardoor de rentekosten zijn gedaald. In totaal heeft dit geleid tot een balansverkorting van zo'n Euro 50 mln ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Het groepsvermogen nam licht toe tot Euro 62,4 mln (ultimo 2001: Euro 61,4 mln) door de winst en voordelige koersverschillen. Dit resulteerde in een hogere solvabiliteit van bijna 30% (ultimo 2001: 27,7%).

GANG VAN ZAKEN BIJ DE GROEPSMAATSCHAPPIJEN

Vredestein Banden
Het eerste halfjaar is bevredigend verlopen met een vrijwel gelijke omzet als vorig jaar. De maatregelen voor kostenbesparingen die eind vorig jaar in gang zijn gezet hebben een duidelijk positieve bijdrage geleverd. Voorts had de afwaardering van landbouwbanden-machines in 2001 een gunstig effect op het bedrijfsresultaat. De strikte afspraken over een beter werkkapitaalbeheer hadden een aanmerkelijk betere kaspositie tot gevolg. De introductie in februari van de Ultrac band - een band voor het hoogste snelheidssegment die samen met ontwerpershuis Giugiaro Design werd ontworpen - is succesvol verlopen. De verkoopaantallen daarvan lagen in de eerste helft van het jaar boven verwachting.

Hevea
De omzet over het eerste halfjaar was lager ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2001, omdat de omzet bij Dunlop achterbleef vanwege een zwakkere markt.

Dientengevolge is de voorraad gereed product hoger dan gewenst. Het bedrijfsresultaat verbeterde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2001 door een beter bedrijfsresultaat bij Viking (als gevolg van de doorgevoerde reorganisatie) en het wegvallen van de afschrijving goodwill. Dunlop echter presteerde aanmerkelijk minder.

Rubber Resources
De omzet van Rubber Resources ligt onder het niveau van de omzet over het eerste halfjaar 2001. Dit is toe te schrijven aan de economische omstandigheden in de VS en Europa en het wegvallen van de afzet aan de eigen productie van fietsbanden, hetgeen nog niet geheel werd gecompenseerd. Het bedrijfsresultaat bleef enigszins achter, ondanks de hogere opbrengstprijzen van de natuurrubberlijn. De profielenactiviteit had een matig eerste halfjaar.

Vooruitzichten
Gezien het traditioneel grotere belang van de winstontwikkeling in het tweede halfjaar, zijn de resultaten over het eerste halfjaar slechts beperkt indicatief voor het gehele verslagjaar. Wij doen echter geen uitspraken over de verwachting voor het gehele jaar, gezien de voortdurende onzekere economische situatie.

Op de in dit halfjaarbericht 2002 vermelde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

DE RAAD VAN BESTUUR
Vredestein N.V.
President Kennedylaan 104
6883 AX Velp

Contactpersoon: drs N.R. Moolenaar, telefoon 026 3657911

Het cijfermatig deel van dit persbericht is verkrijgbaar in Excel format