Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

05-08-2002

CNV Chemie en energie geschokt door forse ingreep farmaciebedrijf OPG

Farmaciebedrijf OPG, marktleider in Nederland, heeft vanochtend een zeer ingrijpende reorganisatie aangekondigd. Bij de groothandel van de OPG Groep raken maar liefst 400 mensen hun baan kwijt, de helft van het huidige aantal werknemers. CNV Chemie en energie is zeer geschrokken van de reorganisatie.

De reorganisatie bij OPG grijpt veel dieper in dan de relocatie waarover sinds eind vorig jaar wordt gesproken. Die relocatie, waarbij geen banen verloren zouden gaan, voorzag in sluiting van regionale distributiecentra in Groningen, Sittard, Tilburg, Velp en het nationaal distributiecentrum in Utrecht. De regionale distributiecentra in Amsterdam en Rotterdam zouden blijven bestaan. Daarnaast zouden er nieuwe vestigingen komen in Eindhoven en Staphorst en zou de vestiging Nieuwegein worden uitgebreid (tot nationaal distributiecentrum).

Maar vanochtend presenteerde de OPG Groep een veel verstrekkender verhaal: er blijven in Nederland slechts twee distributiecentra over (nieuw te bouwen in Eindhoven en Staphorst), de vestigingen in Rotterdam en Amsterdam worden gedegradeerd tot steunpunten, terwijl de vestiging in Nieuwegein helemaal uit beeld is. Die hele operatie kost naar verwachting 400 mensen gedwongen hun baan. "Ik begrijp dat OPG iets moet ondernemen, anders overleeft het bedrijf het niet", zegt CNV-bestuurder Dolf Polders. "Maar ik ben zeer geschrokken van de omvang. Ik maak me ook zorgen over de bedrijfstak als geheel. De concurrentie onder de farmaceutische groothandels is moordend, de marges zijn nagenoeg nul. Wellicht moeten we rekening houden met nog meer slachtoffers."

CNV Chemie en energie zal de komende tijd alle vestigingen bezoeken en daar ledenvergaderingen houden. Polders: "We zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen."

Bij OPG Nederland werken in totaal zon 1200 werknemers, waarvan bijna 800 in de (verlieslijdende) groothandel en 400 bij de (wel winstgevende) overige activiteiten.

Nadere inlichtingen:

Dolf Polders, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 023-5684670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244