Universiteit van Amsterdam




HvA en UvA gaan intensieve en structurele samenwerking aan Gepubliceerd op donderdag 4 juli 2002
Download het Plan van aanpak

Op 4 juli 2002 ondertekenen de voorzitters van de Raden van Toezicht en de voorzitters van de Colleges van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en van de Universiteit van Amsterdam een samenwerkingsprotocol. Doel is om de studenten in Amsterdam een heldere keuze te geven tussen scherp van elkaar onderscheiden beroepsopleidingen en wetenschappelijke opleidingen. De Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam krijgen via personele unies vóór 1 januari 2003 één Raad van Toezicht en één College van Bestuur. Bacheloropleidingen van de HvA die een pendant hebben in het UvA-onderwijs (zoals recht en economie) komen in professionele academies onder gezamenlijke leiding van UvA en HvA. Met dit hbo-bachelor-diploma kunnen studenten zonder onnodige vertraging doorstromen naar een verwante master-opleiding aan de UvA. Studiebegeleiding en studieadvies worden in samenhang georganiseerd, zodat alle studenten die niet in één keer goed kiezen (bijna 25% van de eerstejaars in het hoger onderwijs) zonder obstakels van het ene type instelling naar het andere kunnen overstappen. Masteropleidingen en wetenschappelijk onderzoek blijven uitsluitend plaatsvinden aan de UvA. Dit zijn de hoofdpunten van het Plan van aanpak Naar een intensieve en blijvende samenwerking tussen de UvA en HvA, dat op 3 juli intern is bekendgemaakt.

In maart 2001 presenteerden beide instellingen een Intentieverklaring tot fusie.Daarin werd uitgegaan van een wetswijziging die op korte termijn een besturenfusie en op langere termijn een instellingen-fusie mogelijk zou maken. Nu het door OCenW aangekondigd wetgevingskader vooralsnog is uitgebleven hebben UvA en HvA gekozen voor een samenwerkingsinstituut. Dit is in de huidige wet wél mogelijk. Verder zal de invoering van het bachelor/mastersysteem naar verwachting leiden tot grotere concurrentie tussen hbo en universiteiten en kan de bama voor aankomende studenten verwarring geven over het verschil tussen beroepsgericht en wetenschappelijk onderwijs. In de regio heeft een groep hogescholen zich verenigd om op vele locaties bachelor- en masteropleidingen te gaan aanbieden. Daarnaast hebben de Hogere Economische School (HES) en de HvA de intentie uitgesproken om te komen tot een volledig fusie, op voorwaarde van een intensieve samenwerking tussen UvA en HvA. Deze factoren hebben geleid tot het Plan van aanpak.

De UvA en HvA zullen in fasen de bestaande samenwerking gestalte geven. Er wordt een samen-werkingsinstituut opgericht (ex artikel 8.1 Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek), dat de meeste taken van het huidige samenwerkingsinstituut Universiteit en Hogeschool Amsterdam (UHA) zal overnemen. In dit samenwerkingsinstituut wordt een aantal professionele academies ingericht. Een professionele academie is een clustering van onderwijsinstituten die opleidingen aanbieden voor verwante beroepsvelden. De beroepsgerichte bachelors van de HvA worden in deze professionele academies ondergebracht. Ieder bachelorprogramma in een professionele academie heeft een doorstroommogelijkheid naar tenminste één masterprogramma aan de UvA. Alle universitaire bachelors blijven in de onderwijsinstituten van de faculteiten van de UvA. De HvA-bachelors zonder verwantschap met een wetenschappelijke discipline van de UvA blijven in de instituten van de HvA. UvA en HvA zullen zich bij het uitwerken van de plannen inspannen om tot kleinschalige onderwijsinstituten en professionele academies te komen, waardoor deze voor studenten en docenten herkenbare en prettige werk- en studie-eenheden zijn.
Download het Plan van aanpak
Hier vindt u het Plan van aanpak als Word document (161 KB). download Plan van aanpak
Bron: UvA Persvoorlichting
tinekej@bdu.uva.nl