Universiteit van Amsterdam




NWO-subsidies voor excellente onderzoekers UvA
Gepubliceerd op woensdag 24 juli 2002

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geeft aan 18 jonge excellente onderzoekers (9 vrouwen en 9 mannen) van de UvA een bedrag van 200.000 tot 600.000 euro, voor een onderzoek van drie tot vijf jaar naar een zelfgekozen onderwerp. De subsidies zijn onderdeel van de Vernieuwingsimpuls, waarmee NWO ruim 56 miljoen euro toekent aan in totaal 136 jonge onderzoekers van universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om vernieuwing in het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en talentvolle onderzoekers een aantrekkelijker perspectief te bieden op een wetenschappelijke carrière.

De Vernieuwingsimpuls kent drie subsidies: Veni voor zojuist gepromoveerde onderzoekers, Vidi voor ervaren onderzoekers en Vici voor 'professorabele' onderzoekers. De eerste 136 toekenningen zijn voor Veni en Vidi. De toekenningen voor Vici vinden in december plaats.
Verwijzingen
Website NWO
Gehonoreerde UvA-aanvragen Veni-subsidie:

Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie

Dr. Paul de Hek (Algemene economie): Economic growth under uncertainty.
Economische groei is afhankelijk van investeringen. Maar hoe investeer je als de situatie onzeker is? Met zijn onderzoek hoopt De Hek inzichten te verwerven die onzekerheden voor beleidsmakers kunnen verminderen.

Faculteit der Geesteswetenschappen

Dr. Sonja Neef (Film- en televisiewetenschap): Handwriting as cultural practice in the age of new media.
Een handgeschreven brief is iets persoonlijks, iets authentieks. Dit onderzoek stelt onder andere de vraag hoe de nieuwe media het handschrift beïnvloeden.

Dr. Miriam van Staden (Taalwetenschap): Event construal and serial verb constructions in functional grammar.
Van Staden duikt in de moeilijk in regels te vatten grammatica van werkwoordconstructies. De onderzoeker gebruikt een eerder opgezette database met gegevens over talen in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Dr. Eric Storm (Geschiedenis en regiostudies): The visualisation of the region: national and regional identities in art and architecture in France, Germany and Spain, 1890-1937.
Vanaf 1890 was in Europa het regionalisme in opkomst. De gedachte hierachter is dat regios en provincies hun eigen ziel en geest hebben; ze zijn belangrijk voor het voortbestaan van het land. Hoe kwam dit regionalisme tot uiting in de cultuur?

Faculteit der Geneeskunde

Dr. José Borghans (Experimentele en klinische immunologie): Unraveling the T cell repertoire to understand CD4 depletion and regeneration in HIV infection.
Het is nog onduidelijk waarom een HIV-infectie leidt tot het verlies van afweercellen van het type CD4. Borghans wil aantonen dat sommige CD4-cellen eerder sterven dan andere. Dat zou perspectieven opleveren in de strijd tegen aids.

Dr. Kees Fluiter (Genetica): Allele specific inhibition, a novel cancer therapy using genotype specific drugs.
Doel van het onderzoek van Fluiter is het ontwikkelen van kankerremmers met zogeheten antisense-DNA. Dat zijn stukjes DNA die als klittenband aan een ander stuk DNA kleven en de overschrijving daarvan verhinderen. In dit geval moet antisense-DNA op een stukje kanker-DNA klitten.

Dr. Neeltje Kootstra (Immunologie): Unraveling early post-entry events in lentiviral transduction.
Een gebrekkig gen voor stollingsfactor acht veroorzaakt de bloedziekte hemofilie A. Er is een veelbelovende gentherapie voorhanden, maar het probleem is dat een nieuw in te brengen stukje gen niet goed de cel in wil. Kootstra wil onderzoeken hoe een eiwitje hierbij kan helpen.

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Dr. Ingmar Visser (Ontwikkelingspsychologie): Implicit learning and explicit knowledge: the associative acquisition of rule following behaviour.
De psychologie discussieert over de vraag of impliciet leren tot expliciete kennis kan leiden. Dit onderzoek hoopt onder andere met experimenten een einde te maken aan dit langslepende debat.

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Dr. Hester Korthals Altes (Populatiebiologie): Individual and population based models of vaccination against persistent infections: Kinetics of the HIV-specific immune response and selection of escape mutants.
De roep om een HIV-vaccin wordt steeds groter. Zon vaccin kan echter leiden tot resistente HIV-stammen. Dit onderzoek gaat vaccinatiestrategieën doorrekenen op de verspeidingsrisicos van resistente HIV-stammen.

Dr. Daphne Stam (Astrofysica): The atmospheres of exoplanets: composition and physical structure.
Welke atmosfeer hebben planeten buiten ons eigen zonnestelsel? Metingen van sterrenlicht dat de atmosfeer van exoplaneten reflecteert, geven daarbij de beste informatie. Dit onderzoek gaat de ontwikkeling ondersteunen van apparatuur om dit zwakke licht te meten.

Dr. Christa Testerink (Plantenfysiologie): Targets for the novel lipid second messenger, phosphatidic acid.
Fosfatidylzuur is een recent geïdentificeerd signaalmolecuul in planten. Het speelt waarschijnlijk een rol bij stress door droogte, verwonding of besmetting. De werking is volstrekt onbekend. Nagegaan wordt op welke eiwitten het zuur aangrijpt en welke genen de stof beïnvloedt.
Gehonoreerde UvA-aanvragen Vidi-subsidie:

Faculteit der Geesteswetenschappen

Dr. Jelle Koopmans (Franse taal en cultuur): Regional cultures and local subcultures: worlds of theatre in late medieval France. Het onderzoek gaat ontwikkelingen in kaart brengen van het Franse theater aan het eind van de Middeleeuwen. Uitgangspunt is dat laatmiddeleeuws Frans drama niet bestaat, maar dat elk stuk in de lokale omstandigheden moet worden beschouwd.

Faculteit der Geneeskunde

Dr. Sandrine Florquin (Pathologie): Bone marrow transplantation in renal diseases: from pathogenesis to therapy.
Veel nierziekten veroorzaken onherstelbare schade aan de nieren. Florquin wil een therapie ontwikkelen waarbij stamcellen uit het beenmerg de schade gaan herstellen.

Dr. Christiaan Levelt (Oogheelkunde): Axonal and dendritic morphogenesis: do Wnts affect the trees?
Bij het uitgroeien van hersencellen om nieuwe verbindingen aan te gaan, zijn signaalstoffen nodig. Levelt kijkt in zijn onderzoek naar de rol van wnt-signaalstoffen in gerichte veranderingen in de visuele cortex die door visuele stimulansen worden veroorzaakt.

Dr. Hans Supèr (Visuele systeemanalyse): Cortical organization and cognitive functions.
De grootste structuur van ons brein, de hersencortex, kent vele eigen georganiseerde lagen en gebieden waarvan de rol nog niet helder is. De onderzoeker gaat na hoe de specifieke lagen en gebieden functioneren bij het leren en onthouden van visuele informatie.

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Dr. Susan Banducci (Communicatiewetenschap): Political gender gaps in Europe: cultural and communication contexts.
Meer mannen dan vrouwen zijn politiek betrokken. Banducci gaat onderzoeken wat de invloed is van cultuur en media op de politieke betrokkenheid van mannen en vrouwen.

Dr. Bertjan Doosje (Sociale psychologie): Collective emotions in immoral intergroup contexts.
Dit onderzoek richt zich op emoties van slachtoffers en groepen slechte mensen. Denk aan mensen die discrimineren en gediscrimineerden, kolonisten en onderdrukten, slavendrijvers en slaven.

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Dr. Peter Bolhuis (Technische scheikunde): Simulating proteins in action.
Licht zet een chemische reactie in werking binnen een tijdsbestek van een femtoseconde, terwijl een eiwit reageert in micro- en milliseconden, bijvoorbeeld door de opvouwing te wijzigen. In een simulatie gaat de onderzoeker beide tijdschalen overbruggen. Bron: UvA Persvoorlichting / NWO
persagenda@bdu.uva.nl