Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Wendy van Nassau
Datum: 5 augustus 2002


Te veel gedronken Boskoop
Een 62-jarige automobilist uit Boskoop reed zondag 4 augustus rond 18.15 uur met te veel alcohol op over de Houtsingel. Hij moest blazen, de uitslag van de ademanalyse was 715 ug/l. Het rijbewijs van de Boskoper werd ingevorderd, hij kreeg een rijverbod van 8 uur en een proces-verbaal.

Vrachtwagenchauffeur onder invloed Nieuwerkerk a/d IJssel
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige vrachtwagenchauffeur uit Capelle a/d IJssel. De man reed op vrijdag 2 augustus rond 21.10 uur op de Zweedsezoom tegen een paaltje aan. Hierdoor ging de dieseltank lekken. De politie volgde het dieselspoor naar een parkeerplaats in Capelle a/d IJssel. Hier is de chauffeur aangehouden. In eerste instantie ontkende de man gereden te hebben. Na de eerste blaastest is hij naar het politiebureau gebracht. De ademanalyse wees 625 ug/l uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd, hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 7 uur.

Ongeval Benthuizen
Een 22-jarige man en zijn 18-jarige passagier, beide uit Benthuizen, zijn vrijdagavond 2 augustus rond 23.25 uur met een bestelauto in een sloot gereden. Zij reden over de Middelweg en zijn bij de t-kruising met de Hoogeveenseweg rechtdoor de sloot ingereden. Vermoedelijk zag de bestuurder de kruising te laat en remde te laat. Beide zijn met het voorhoofd tegen de voorruit aangekomen met als gevolg een hoofdwond. De eerste blaastest bij de bestuurder gaf aan dat hij gedronken had. In het Rijnlandziekenhuis is een bloedproef afgenomen. De passagier is naar het Dijkzichtziekenhuis in Rotterdam gebracht. Naast de hoofdwond bleek hij ook een gebroken pols te hebben.

Onder invloed Leimuiden
De politie heeft zaterdag 3 augustus rond 01.00 uur een 34-jarige man uit Rijnsaterwoude aangehouden wegens rijden onder invloed. Een politieambtenaar reed achter hem over de Provincialeweg N207 en zag dat de man langzaam en slingerend reed. Op een gegeven moment reed de man Leimuiden in waar hij ook langzaam, slingerend en soms op de verkeerde weghelft reed. In Leimuiden is hij op het Kloofpad aan de kant van de weg gezet. De ademanalyse kwam uit op 555 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur.

Brandstichting caravan Lisse
De politie doet onderzoek naar brandstichting in een caravan op de Gerard Doustraat op zaterdag 3 augustus. De brand werd rond 01.45 uur ontdekt door een buurtbewoonster. Zij heeft geprobeerd met een brandblusser de brand te blussen, maar kon niet voorkomen dat de caravan uitbrandde. De politie vermoedt brandstichting omdat een technische oorzaak vrijwel uitgesloten is. In de caravan was geen elektriciteit aangesloten.

Aanhoudingen Nieuwerkerk a/d IJssel
De politie heeft zaterdag 3 augustus rond 02.30 uur twee mannen van 18 jaar uit Nieuwerkerk en Rotterdam aangehouden op verdenking van wederzijdse mishandeling. Op de Dorpsstraat had zich een grote groep jongeren om de twee verdachten heen verzameld. Hierop kreeg de politie een melding dat er een vechtpartij onder ongeveer dertig man zou zijn. Er was echter geen sprake van een vechtpartij waar de hele groep bij betrokken was. De Nieuwerkerker moest met letsel aan het gezicht in het ziekenhuis behandeld worden. De beide verdachten wilden geen aangifte doen tegen elkaar.

Brand Krimpen a/d Lek
Bij een sporthal aan de Groenland is in de nacht van vrijdag op zaterdag 3 augustus een vouwwagen volledig verbrand. De vlammen sloegen van de vouwwagen naar het dak van de sporthal over. Door snel ingrijpen van de brandweer uit Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Krimpen a/d IJssel en Capelle a/d IJssel was de brand snel onder controle. De schade aan de sporthal bestond uit brandschade aan het dak en de foyer en waterschade. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Aanhouding verdachte geweld Leiden
De politie heeft in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 augustus een 18-jarige Fransman aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van een 20-jarige Leidenaar. Tussen beide zou om onbekende redenen ruzie zijn ontstaan in een uitgaansgelegenheid. Hierbij zou de Fransman mogelijk een glas in het gezicht van de Leidenaar hebben geduwd waarop de Leidenaar hem in het gezicht geslagen zou hebben. Hierna is de Fransman naar buiten gelopen en zijn andere bezoekers hem achterna gegaan. Op de 2e Binnenvestgracht is hij vervolgens aangehouden en overgedragen aan de politie. Zowel de verdachte als de Leidenaar moesten in het ziekenhuis behandeld worden aan hun verwondingen. De Leidenaar heeft aangifte gedaan.



Politie houdt geweldpleger aan Noordwijkerhout
De politie hield op zondag 4 augustus rond 00.35 uur nabij een feestterrein aan het Oosterduinsemeer een 36-jarige man uit Noordwijkerhout aan. De man was betrokken bij een kleine vechtpartij. Aanwezige agenten vroegen de Noordwijkerhouter daarop door te lopen en naar huis te gaan. Hij keerde zich daarop met geweld tegen de twee agenten. Een agent ging zelfs voor even knock-out na een vuistslag op het oog. Een waarschuwingsschot moest verdere escalatie voorkomen en de man duidelijk maken dat hij was aangehouden en op de grond moest gaan liggen. Uiteindelijke lukte dit met acht agenten. Bij dit incident raakten drie agenten gewond. Eén moest zich aan oogletsel in het LUMC laten behandelen. De andere twee liepen verwondingen in het gezicht, de borst en het been op. Zij werden aan het politiebureau door een arts van de GGD behandeld. De verdachte is ingesloten. In het onderzoek wordt ook de aangifte van een op het feestterrein aanwezige EHBO-er, een 27-jarige man uit Lisse, meegenomen. Hij was door de verdachte bedreigd en had klappen van hem gekregen. Op dinsdag 6 augustus wordt de verdachte bij het openbaar ministerie voorgeleid.

Politie zoekt dief mobieltje Leiden
De politie is op zoek naar een onbekende man die op vrijdag 2 augustus rond 14.45 uur op de Breestraat er met een mobieltje van een 18-jarige Leidenaar vandoor ging. De Leidenaar gaf zijn telefoontje aan de man af nadat hij door hem werd geslagen en bedreigd. De telefoonrover rende vervolgens weg in de richting van de Papengracht.

Auto in brand gestoken Leiden
Onbekenden staken op zondag 4 augustus rond 02.00 uur een geparkeerde auto aan de Zonnebloem in brand. De brand was ontstaan bij het rechtervoorwiel. De brandweer bluste het vuur. De auto eigendom van een bewoner aan de Zonnebloem liep flinke schade op. De politie stelt een nader onderzoek in naar de brandstichting.

Onder invloed rijden Leiden
De politie hield op zondag 4 augustus kort na middernacht in de Koningstraat een 35-jarige automobilist uit Leiden aan. De man werd er van verdacht onder invloed met zijn auto te hebben gereden. Nadat de verdachte naar het politiebureau was overgebracht nam de politie van hem een ademanalyse af. De uitslag daarvan was 905 ug/l. In het verkeer is de limiet 220 ug/l. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachte. Tevens vorderde de politie zijn rijbewijs in.

Politie houdt inbreker op heterdaad aan Voorschoten
De politie hield op zondag 4 augustus rond 02.40 uur op de Churchillweg een 29-jarige man uit Zoetermeer aan. De man werd er van veracht betrokken te zijn bij een inbraak in het postkantoor aan de Voorstraat. Zijn maat wist te ontkomen. De politie is nog op zoek naar hem. Agenten kwamen af op het inbraakalarm van het postkantoor en troffen de twee achter het pand aan. Bij het zien van de politie gingen ze er als een haas vandoor. Agenten renden de twee achterna. De Zoetermeerder belandde bij zijn vlucht in een sloot langs de Churchillweg. Hij kon daarop worden aangehouden. Zijn maat zag op dat moment kans om te ontkomen. De verdachte is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Brand op kajuitjacht Schoonhoven
Een in de noodhaven aan de Buiten de Veerpoort afgemeerde motor-kajuitjacht van een familie uit Pernis ging op zaterdag 3 augustus rond 14.20 uur gedeeltelijk in vlammen op. Het vuur ontstond na een ontploffing aan boord. Op dat moment was niemand aan boord. De brandweer bluste het vuur. Vermoedelijk is de ontploffing ontstaan na kortsluiting aan boord.

Aanrijding Leiden
Op zaterdag 3 augustus vond omstreeks 11.30 uur een aanrijding plaats op de Rooseveltstraat in Leiden. Een 84-jarige automobiliste uit Voorschoten reed vanuit een uitrit de Rooseveltstraat op. Zij zag hierbij een voor haar van links komende automobiliste uit Rotterdam over het hoofd, hierdoor onstond een aanrijding. Naast blikschade aan de auto's, liep de 84-jarige automobiliste letsel aan haar arm op.

Aanrijding Leiden
Op zaterdag 3 augustus vond er omstreeks 13.30 uur een aanrijding plaats op de Langegracht in Leiden. Een 44-jarige automobiliste uit Leiden reed over de kruising Langegracht Klokpoort. Zij benaderde de kruising wijfelend waardoor zij uiteindelijk door het rode licht reed. Een 29-jarige automobilist uit Haarlem reed over de Klokpoort komende uit de richting van de Pelikaanstraat en had inmiddels groen licht. De man stopte en toeterde nog maar de automobiliste reed tegen zijn auto aan. Na de aanrijding vervolgde de vrouw haar weg en stopte op de Herensingel. De Haarlemse automobilist reed achter haar aan en probeerde zijn auto voor die van de vrouw te zetten op de Herensingel. Op het moment dat om haar heen reed, reed de vrouw naar links wat een tweede aanrijding tot gevolg had. De vrouw werd gevraagd te blazen. Zij blies 885 ugl, 220 ugl is de limiet. De vrouw is aangehouden, kreeg een rijverbod van 11 uur en haar rijbewijs is ingevorderd.

Verkrachting Voorhout
De politie stelt een onderzoek in naar een verkrachting, gepleegd op zaterdag 3 augustus omstreeks 01.40 uur aan de 's Gravendamseweg in Voorhout. Een 21-jarige vrouw uit Leiden heeft hiervan in de loop van de zaterdag aangifte gedaan.
De vrouw verklaart dat zij omstreeks 01.40 uur met haar fiets over de 's Gravendamseweg vanuit Noordwijkerhout richting Voorhout reed. Net voor de rotonde bij het Soldaatje werd zij, ter hoogte van de bushalte, door een haar onbekende man benaderd. Hij duwde haar van de fiets, trok haar de bosjes in en verkrachtte haar. De man is daarna, vermoedelijk op een bromfiets, weggereden richting Voorhout. De politie verzoekt weggebruikers die rond dat tijdstip gepasseerd zijn, contact op te nemen. De politie is te bereiken via telefoonnummer: 0900-8844.


Man gedood in verkeersongeval, politie zoekt derde partij Rijnsaterwoude
Een 33-jarige automobilist uit Hellevoetsluis is zaterdagmorgen 3 augustus om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de N207. De man reed rond 05:30 uur als enige inzittende van een personenauto in de richting van Alphen aan den Rijn, toen hij ter hoogte van Rijnsaterwoude in botsing kwam met een Interliner van Connexxion die uit tegenovergestelde richting kwam. Bij de frontale botsing is het slachtoffer direct overleden.

Getuigen hebben verklaard dat een derde auto bij het ongeval betrokken was. Een witte personenauto zou met een riskante manoeuvre de lijnbus hebben ingehaald. De tegenligger heeft flink moeten remmen en kwam daarbij vermoedelijk op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. De bestuurder van de inhalende auto is doorgereden.

Van de 11 inzittenden van de Interliner raakten de chauffeur, een 44-jarige man uit Leimuiden, en nog 6 inzittenden gewond. Alle slachtoffers zijn met ambulances naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd. Voor 4 inzittenden was geen onmiddellijke medische hulpverlening nodig.

Politie Hollands Midden vindt het van groot belang de identiteit te achterhalen van de bestuurder van de derde betrokken auto. Na het ongeval is direct kleur en type van deze auto doorgegeven aan alle politieauto's in de wijde omtrek, maar de auto is niet meer gezien. Het gaat om een witte Peugeot 309 van het oude type. Mensen die weten welke bestuurder in zo'n auto zaterdagmorgen over de N207 heeft gereden of menen andere informatie te hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn, wordt verzocht zich te melden via telefoonnummer (0900) 8844.

Ambulances, Brandweer Jacobswoude, Brandweer Ter Aar, Politie Kennemerland en Politie
Hollands Midden hebben bij de afhandeling van het ongeval geassisteerd. De verkeersdienst van Politie Hollands Midden voert een technisch onderzoek uit naar de toedracht van het ongeval. Samen met de informatie van getuigen moet de uitslag van dit onderzoek een zo compleet mogelijk beeld geven van hoe het ongeval is gebeurd.
De N207 is in verband met het ongeval vanaf 05:30 uur in beide richtingen afgesloten geweest. Het verkeer werd omgeleid. Omstreeks 10:00 uur is de weg weer voor het verkeer vrijgegeven.


Politie zoekt nog naar witte Peugeot 309 Rijnsaterwoude
Zondag 4 augustus, de dag nadat bij een verkeersongeval op de N207een 33-jarige automobilist om het leven kwam, heeft Politie Hollands Midden een passantenonderzoek gehouden. Daarbij hielden agenten op hetzelfde traject het verkeer aan om bestuurders te vragen of zij vaker deze route rijden, en of zij het ongeluk of de betrokken witte Peugeot hebben gezien. De bestuurders van de drie lichtkleurige Peugeots die voorbij kwamen, hadden met het ongeval een dag eerder niets van doen.
Uit getuigenverklaringen weet de politie dat zaterdagochtend 05:30 uur een witte Peugeot 309 in de richting van Leimuiden een Interliner van Connexxion inhaalde. De 33-jarige man uit Hellevoetsluis die uit tegenovergestelde richting kwam, moest hevig remmen en raakte op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer waar hij met de bus in botsing kwam. De man was op slag dood. De chauffeur en zes inzittenden van de bus raakten gewond.
Politie Hollands Midden doet nogmaals een oproep aan mensen die weten welke bestuurder in een witte Peugeot 309 van het oude type zaterdagmorgen 3 augustus over de N207 heeft gereden of andere informatie hebben die voor het onderzoek van belang kan zijn. Zij kunnen zich melden bij de politie in Alphen aan den Rijn via telefoonnummer (0900) 8844.


Verkeershandhaving regio Hollands Midden
Politie vordert weer rijbewijs in Alphen aan den Rijn
Op de N11 heeft de politie zatrerdagmiddag 3 augustus bij een snelheidscontrole met de lasergun bestuurders op hun snelheid gecontroleerd. Van een 40-jarige Leidenaar nam een motoragent het rijbewijs in. De man reed met 125 km/u voorbij de kruising met de Goudse Schouw. De komende weken zal het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden regelmatig snelheidscontroles op de rijksweg N11 houden.
Verkeershandhaving in de komende week; maandag 5 augustus t/m zondag 11 augustus
Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie regelmatig snelheidscontroles. Ook controleert het regionaal verkeershandhavingsteam nog iedere week intensief op het dragen van de veiligheidsgordel. Maandag 5 augustus controleert het team in Noordwijk en Noordwijkerhout bestuurders op het dragen van de gordel, dinsdag 6 augustus in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en woensdag 7 augustus in Gouda-Oost. Donderdag 8 augustus houden de verkeersassitenten een gordelcontrole in de kernen van Jacobswoude, Alkemade en Nieuwkoop, een dag later, vrijdag 9 augustus in Leiden-Zuid.
Zondag 11 augustus controleert de politie in Waddinxveen en Boskoop automobilisten op het dragen van de gordel en het gebruik van alcohol.
Noot voor de redactie /