LEI

persbericht / nr. 1700

5-augustus-2002

Werkgelegenheidseffecten door herstructurering glastuinbouw zeer beperkt

De effecten op de werkgelegenheid voor werknemers door herstructurering van de glastuinbouw zijn naar verwachting zeer beperkt. Dit blijkt uit een onderzoek dat zojuist door het LEI in samenwerking met het PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) is afgesloten. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat bij de vakbonden grote zorg bestond dat de herstructurering van de sector de komende jaren een fors verlies zou geven van werkgelegenheid en mogelijk zou leiden tot werkloosheid. Belangrijke reden dat het effect beperkt blijft, is dat het proces van herstructurering geleidelijk verloopt. Hierdoor vinden werknemers relatief eenvoudig elders een baan. Dit betekent overigens niet dat er in individuele gevallen geen problemen zijn voor werknemers die hun baan dreigen te verliezen. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van LNV uitgevoerd.

Het areaal glastuinbouw neemt in het Westland, Aalsmeer e.o., West-Utrecht en Overbetuwe in de periode 2000-2006 naar verwachting af met respectievelijk 13%, 6,5%, 19,5% en 17%. In Oost-Brabant neemt het areaal toe met 17%. De areaalontwikkeling zal tussen 2000 en 2006 geleidelijk verlopen.

Door de structuurverandering verliezen in de periode 2000-2006 in het Westland ruim 100 werknemers per jaar hun baan. In Aalsmeer, West Utrecht en Overbetuwe betreft het een afname van 5 tot 20 werknemers per jaar. In Oost-Brabant leidt de areaaluitbreiding tot een extra vraag van ongeveer 30 werknemers per jaar.

Voor het overtollige aantal vaste en tijdelijke werknemers zijn in de regios voldoende vacatures aanwezig om een andere betrekking te bieden binnen de glastuinbouw. In Oost-Brabant en, ondanks de areaalafname, ook in het Westland en Aalsmeer is als gevolg van het geschatte aantal glastuinbouwvacatures behoefte aan werknemers met een vast dienstverband. Het gaat jaarlijks om invulling van respectievelijk circa 65, 250 en 155 vacatures in de periode 2000-2006.


---

Werkgelegenheidseffecten door structuurverandering in de glastuinbouw; Een kwantitatie-ve studie naar de effecten van autonome ontwikkeling en herstructurering op de werkgelegenheid in bestaande glastuinbouwcentra. Bekijk het rapport: 4.02.07.