Gemeente Nuth


Gasleiding Schinnen-Bocholtz

Gasunie heeft, in verband met o.a. de toenemende export van aardgas naar België en Frankrijk, opdracht gegeven om tussen Schinnen en Bocholtz de bestaande gasleiding te verdubbelen. Het tracé loopt in grote lijnen parallel aan de snelweg A76.

De voorbereidende werkzaamheden hieraan zijn inmiddels gestart. Geleidelijk baant het tracé zich een weg door het heuvelachtige landschap. In de voorbereiding is veel aandacht besteed aan natuurlandschappelijke en archeologische waarden en ook tijdens de uitvoering wordt nauw samengewerkt met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Er wordt veel gedaan om schade aan Flora en Fauna zoveel mogelijk te beperken en de natuur wordt na aanleg van de leiding zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. Het tracé voert door maar liefst twaalf natuurgebieden, ecologische verbindingszones en natuurgebieden met bijzondere waarden. Ook zijn er plannen om, indien haalbaar, onder de Rolduckerweg een dassentunnel aan te leggen, zodat het leefgebied van de dassen daar aanzienlijk wordt vergroot.

Zuid-Limburg is ook rijk aan archeologische resten. Gasunie biedt archeologen graag de mogelijkheid om tijdens de aanleg van de leiding archeologisch onderzoek te verrichten. Inmiddels zijn al een aantal interessante vondsten gedaan uit Romeinse tijd en de nieuwe Steentijd. Mochten er tijdens de komende werkzaamheden nog meer archeologische resten naar boven komen, dan krijgen de archeologen de ruimte om die zorgvuldig te documenteren. Op deze manier gaat er zo min mogelijk archeologische informatie verloren.

Gasunie zal trachten zoveel mogelijk hinder te voorkomen. Waar mogelijk zullen wegen gekruist worden door toepassing van ondergrondse boringen of persingen. Verkeershinder wordt hiermee tot een minimum beperkt. Deze methodes worden ook toegepast bij waterkruisingen, spoorwegkruisingen en bij een aantal natuurgebieden. De werkzaamheden aan de leiding worden volgens planning nog vóór december 2002 afgerond. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen wegen en groen hersteld worden. Gasunie wil uw begrip vragen voor deze werkzaamheden en de daaruit mogelijk voortvloeiende overlast.

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren contact opnemen met:

Gasunie, ketenpark Nuth
Telefoonnummer 045-5658740.

Foto aardgastransportleiding

Foto parende wijngaardslakken

Foto Laat-Middeleeuws aardewerk