Voedingscentrum
Vlees van MPA-varkens niet in winkel
5 augustus

De Europese Commissie staat niet toe dat de varkens die MPA via het voer binnenkregen steekproefsgewijs worden gecontroleerd op besmetting. Door alle varkens afzonderlijk te testen, zou uitsluitend vlees in de winkel terechtkomen dat gegarandeerd vrij is van MPA. Aangezien de kosten van een dergelijke omvangrijke controle te hoog zijn, wordt het vlees van de 50.000 varkens nu vernietigd.

Vorige week bestond nog de mogelijkheid dat het vlees van de varkens alsnog in de winkel verkocht zou worden. Na het eten van voer met MPA, is het hormoon namelijk na 2 weken afgebroken en praktisch niet meer in het vlees aanwezig. Als na een test blijkt dat het varken MPA-vrij is, is het vlees veilig. De richtlijnen van de Europese Commissie geven nu de doorslag in de discussie. Aangezien de kosten van de individuele testen hoger liggen dan de opbrengsten van het varkensvlees, komt het vlees van de varkens niet in de winkel terecht.

Begin juli kwam aan het licht dat het verboden hormoon MPA via verontreinigde glucosesiroop in varkensvoer terecht was gekomen. Alle partijen MPA zijn opgespoord waardoor geen verontreinigd voer meer wordt geproduceerd. De 50.000 varkens die het verontreinigde voer hebben gegeten, zijn opgespoord en worden deze week geslacht. MPA is een synthetische vorm van het hormoon progesteron, dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld melk en boter.