Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie over Youth at Risk

Evaluatie op basis van drie projecten

5 augustus 2002

De meeste jongeren die ondersteuning in hun ontwikkeling en opvoeding nodig hebben, krijgen passende hulp van jeugdzorg. Een kleine groep is echter moeilijk te bereiken of heeft geen baat bij de ingezette interventies. Voor deze jongeren is Youth at Risk (YAR) bedoeld. Dit project, afkomstig uit de Verenigde Staten, is in 1998 geïntroduceerd in Nederland. In Apeldoorn, Oss en Maastricht zijn pilots opgestart. De NIZW-publicatie Youth at Risk. Evaluatie op basis van drie pilotprojecten blikt terug op deze drie pilots.

Youth at Risk bestaat uit een combinatie van verschillende methoden. YAR richt zich op het motiveren van de jongeren en spreekt hen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Naast verantwoordelijkheid zijn de uitgangspunten van Youth at Risk: ontdekken dat je in staat bent je eigen toekomst te bepalen, gevoelens en gedachten verwoorden en een verbinding creëren met een ondersteunende omgeving. De kracht van het programma zit in veel herhaling, rituele patronen, veel erkenning en waardering, en aandacht voor bezinning en reflectie met het oog op integratie van het geleerde.

Fasen
Het programma bestaat uit drie fasen: het voortraject, de residentie
-een intensieve trainingsweek die op locatie plaatsvindt- en een negen maanden durend vervolgtraject, waarin de jongeren gaan werken aan de doelen die ze zichzelf gesteld hebben. Youth at Risk beschrijft hoe deze fasen tijdens de pilots zijn verlopen en wat de belangrijkste ervaringen met het programma zijn.

Vertaling
Daarnaast kijken de auteurs naar de vraag hoe een Amerikaans programma als YAR in Nederland kan worden geïmplementeerd. Vanwege de cultuurverschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland moet immers op bepaalde punten een `vertaling' van het programma plaatsvinden. Ook bekijken de schrijvers hoe YAR zich verhoudt tot andere programma's voor risicojongeren. Verder schetsen zij een beeld van de kwaliteit van het programma en kijken zij naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden.

Methodiekbeschrijving
Youth at Risk. Evaluatie op basis van drie pilotprojecten is met name bestemd voor beleidsfunctionarissen die zich willen oriënteren op het programma en voor managers van organisaties die overwegen Youth at Risk in hun zorgaanbod op te nemen. Het rapport brengt de belangrijkste ontwikkelingen van het project naar voren. Meer gedetailleerde informatie over YAR is te vinden in de methodiekbeschrijving Youth at risk - Coaching for Communities, die onlangs bij het NIZW is verschenen.

Bestellen
Youth at risk. Evaluatie op basis van drie pilots is geschreven door Marianne Berger en Yvonne Booij en kost
¤ 6,50. ISBN 90-5050-983-5 en E 226421. Youth at risk - Coaching for Communities. Methodiekbeschrijving van een programma voor risicojongeren is geschreven door dezelfde auteurs en kost ¤ 14,25.
ISBN 90-5050-979-7 en E 22642. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 5 augustus 2002