Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe publicatie Productbepaling en kostprijsberekening sociale activering

Overzicht met sociale activeringsproducten

6 augustus 2002

Bij het NIZW is de publicatie Productbepaling en kostprijsberekening sociale activering verschenen. Hierin staat een overzicht van mogelijke sociale activeringsproducten (zoals taalcursussen of leer-werktraject) en een rekenmodel voor de berekening van integrale kostprijzen voor deze producten. Zo komen organisaties voor zorg en welzijn zowel tot een heldere productbeschrijving als tot transparante kostprijzen van die producten. De productbeschrijving sluit aan bij de door het NIZW ontwikkelde algemene dienstenindeling voor de welzijnssector en het rekenmodel bij het kostprijsberekeningsmodel voor de welzijnssector. De handreiking is ontwikkeld in samenwerking met de ministerie van VWS en SZW, de gemeente Amsterdam, de OK-bank Rotterdam, de MO-groep en de Federatie Opvang.

Per 1 januari 2003 zijn gemeenten verplicht reïntegratie- en sociale activeringstrajecten openbaar aan te besteden. Een welzijnsorganisatie is dan een van de marktpartijen. Het is zaak helder aan te geven welke producten of combinatie van producten de organisatie kan uitvoeren.

Inzichtelijk maken producten en kostprijzen
Instellingen kunnen met de publicatie inzichtelijk maken welke producten op het gebied van sociale activering kunnen worden uitgevoerd. In de publicatie wordt een modulaire opbouw van trajecten voorgestaan, omdat veel welzijnsorganisaties in de praktijk vaak gedeelten van activeringstrajecten uitvoeren. De modulaire opbouw is vertaald in de beschrijving van een twintigtal afzonderlijke producten die aan de orde kunnen zijn in de vijf trajectfasen: intake, vraagontwikkeling, trajectadvies, trajectuitvoering, uitstroom en nazorg.
Aan de hand van een rekenmodel kunnen de directe kosten van de afzonderlijke producten worden berekend. Vervolgens worden met behulp van de integrale kostprijsmethode de niet-productgebonden kosten van de organisatie (overhead) doorberekend in de productprijzen.

Implementatie
De handreiking heeft de status van een implementatieversie. Momenteel wordt de berekeningsmethode binnen drie type organisaties geïmplementeerd:

- bij een vijftal welzijnsorganisaties in de provincie Groningen, als onderdeel van het project 'Alles uit de kast' dat bedoeld is om welzijnsorganisaties op de sociale activeringsmarkt sterker te profileren.

- een vijftal organisaties uit de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang, aangesloten bij de Federatie Opvang.
- een vijftal grote, welzijnsorganisaties in de provincie Noord-Holland die aangesloten zijn bij Verdiwel. Op grond van de ervaringen die in deze implementatietrajecten worden opgedaan zal het NIZW in 2003 een implementatieprogramma opzetten samen met de provinciale ondersteuningsinstituten.

De belangrijkste onderdelen van de handreiking zijn ook op de website www.lokaalsociaalbeleid.nl te vinden.

Bestellen
Productbepaling en kostprijsberekening sociale activering. Een handreiking voor de welzijnssector is geschreven door Wiebe Blauw, Pieter Jans en Iris Leene en kost ¤ 14,75. ISBN 90-5050-981-9 en E 53157. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 5 augustus 2002