Rijksvoorlichtingsdienst

5 aug 2002
NIEUWE REGELS VOORLICHTING OVER STRAFZAKEN

Het College van procureurs-generaal heeft een nieuwe aanwijzing vastgesteld voor de manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) en de politie voorlichting geven over de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Deze is op 1 augustus in werking getreden.

De nieuwe voorlichtingsaanwijzing moet ervoor zorgen dat politie en OM de media en het publiek kunnen informeren over hun werk zonder dat onderzoeken en de privacy van betrokkenen worden geschaad.

Een van de veranderingen is dat het OM bij geruchtmakende zaken pas actief meldt dat iemand is aangehouden nadat deze persoon is voorgeleid voor de raadkamer. In de zitting van de raadkamer van de rechtbank wordt beslist of een verdachte gevangen wordt gehouden. Als de aangehoudene al voor de zitting van de raadkamer op vrije voeten wordt gesteld of als de raadkamer beslist de verdachte onvoorwaardelijk uit de voorlopige hechtenis te ontslaan, wordt geen melding gemaakt van de aanhouding of verdenking. Op concrete vragen van journalisten kunnen OM of politie aantallen aanhoudingen vermelden of bevestigen, maar geen gegevens verstrekken over de aangehoudene(n) en de concrete verdenking.

Bron: Openbaar Ministerie