Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden en Stichting Vierkant voor Wiskunde

Persbericht 24 juli 2002

WISKUNDE IN DE ZOMERVAKANTIE

Universiteit van Leiden en stichting Vierkant voor Wiskunde organiseren negende wiskunde-zomerkamp

5-12 augustus 2002

Wiskunde wordt vaak geassocieerd met: moeilijk, saai, alleen iets voor wiskundeknobbels. Op de wiskunde-zomerkampen, georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Vierkant voor Wiskunde, blijkt ieder jaar weer het tegendeel.
Jongeren van 10 tot 17 jaar spelen dan spelletjes, lossen logische puzzels op, componeren muziekstukken, bedenken spelstrategieën, maken kunstwerken, tekenen spannende figuren en construeren enorme bouwwerken. Al deze activiteiten hebben iets met wiskunde te maken. Op deze manier maken de kinderen op een leuke manier kennis met allerlei interessante en uitdagende aspecten van wiskunde.

De kampen worden afgesloten met een tentoonstelling waar de deelnemers hun kunstwerken, strategieën en constructies presenteren aan ouders en publiek.

De belangstelling voor de zomerkampen neemt ieder jaar toe. Veel deelnemers komen jaren achtereen terug, sommigen als begeleider wanneer ze te oud zijn geworden om zelf mee te doen.. De leiding bestaat uit wiskundedocenten en studenten, die als vrijwilligers de kampen voorbereiden en begeleiden. Ook voor hen is het Vierkant kamp vaak een vast onderdeel van hun zomervakantie. De kampen kunnen daarom rekenen op een groot aantal begeleiders: elk groepje van vijf of zes deelnemers wordt bijgestaan door twee wiskundigen. Door deze intensieve begeleiding zitten de deelnemers nooit zonder hulp of aanmoediging.

De kampen vinden plaats in groepsverblijf De Wildwal, Galgenbergweg 3 te Lunteren.
De data waarop de kampen worden gehouden:
? 5-9 augustus voor leerlingen van groep 6-8 van de basisschool en brugklassers;
? 12-16 augustus voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, incl. brugklas.
De afsluitende tentoonstelling vindt telkens plaats op vrijdagmiddag van 15:00 tot 16:30.