Gemeente Stede Broec

Eerste project Venhuizen, Stede Broec en Drechterland een feit

VSD presenteert zich op het Internet

Ondanks een uitgesteld besluit over de gemeentelijke herindelingen, zijn de gemeente Venhuizen, Stede Broec en Drechterland verder gegaan met hun samenwerking. Het eerste visitekaartje is hier-van nu een feit. Vanaf 5 augustus 2002 beschikken de drie gemeenten over een internet site met een volledig identieke structuur. En toch behoudt elke gemeente haar eigen gezicht.

ICT Samenwerking

In december 2001 werd besloten om met drie gemeenten één nieuwe website te maken. Drechterland had al een site, Venhuizen stond op het punt er één 'in de lucht' te brengen en Stede Broec had plannen in voorbereiding. De ICT coördinatoren van de drie gemeenten werken al enige tijd samen en doen nieuwe projecten al zoveel mogelijk samen met het oog op de fusie. Het idee om de gemeente-lijke website verder gezamenlijk uit te bouwen was dan ook snel geboren.

Gesloten beurs

De samenwerking maakte het mogelijk om goedkoper te werken. Wel was het noodzakelijk dat de structuur van de sites identiek werd. Met de beoogde fusie in het vooruitzicht bleek dat geen pro-bleem; de drie doen immers allemaal vrijwel hetzelfde. De subsidie die de gemeenten nu kunnen ont-vangen in het kader van een stimuleringsregeling, is door de samenwerking toereikend om de eerste fase uit te voeren zonder eigen geld.

Drempels weg

Elke gemeente heeft nog voldoende mogelijkheden om de hoeveelheid informatie en de wijze van presenteren zelf te bepalen. Vormgeving en techniek zijn samen gedaan. De projectgroep met daarin de drie secretarissen van de gemeenten hebben die structuur beoordeeld en goedgevonden.
De inhoud is nog duidelijk anders. Dit maakt nu vooral duidelijk dat er nog echt sprake is van drie aparte gemeenten. Maar doordat de structuur identiek is, zijn er ook heel veel herkenningspunten. Het beeld dat we willen oproepen is dat van een hechte samenwerking met respect voor de onderlinge verschillen.

Laatste loodjes

De laatste weken is er hard gewerkt om alle informatie te publiceren. Bestaande informatie bleek soms niet onmiddellijk digitaal voor handen of was toch wat gedateerd geraakt. De structuur van het systeem was helemaal nieuw en alles wat je voor het eerst doet is nu eenmaal lastig en kost vaak wat meer tijd dan je in eerste instantie verwacht. Toch zijn we er trots op dat deze uitdagingen zijn over-wonnen en er drie prachtige sites staan die duidelijk laten zien wat de intentie van deze drie gemeen-ten is: samen op weg naar een nieuwe gemeente met een eigentijdse website.

Kinderschoenen

De informatie die nu op de gemeentesite kunt vinden is geen einddoel; er zijn nog veel rubrieken die verder worden uitgewerkt. U zult merken dat er de komende tijd steeds nieuwe informatie verschijnt. Natuurlijk blijven we u ook via onze voorlichtingspagina's in het huis-aan-huisblad De Middenstander op de hoogte houden. Het is prachtig om een mogelijkheid te hebben veel informatie digitaal te pre-senteren, maar we kunnen nog niet buiten de vertrouwde gedrukte vorm. Geschreven publicaties hebben voordelen die de digitale variant niet kent. Maar omgekeerd geldt dit ook. De twee media zul-len elkaar aanvullen. Op de site is meer ruimte om volledige publicaties op te nemen. Maar u moet natuurlijk wel weten dat er wat te halen valt! Iedereen die tot voor kort geïnteresseerd was in de de-tails, moest naar het gemeentehuis komen om daar een stuk dat ter inzage lag, te lezen. In veel geval-len zal dit ook digitaal kunnen. We stellen daarom graag dat de kinderschoenen waarin de digitale presentatie nu staat, snel te klein zullen zijn. U wordt van harte uitgenodigd om ons hierin te prikkelen en digitaal te reageren.

Zie verder www.venhuizen.nl, www.stedebroec.nl, www.drechterland.nl

Gemeente Nieuws