Wrang en cynisch...andere motto nodig!

Leeuwarden, 2 augustus 2002

Aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer,

Nieuwsberichten vanuit de Molukken die nu al verontrusting, en beroering brengen binnen de Molukse samenleving, die niet zijn weerslag moet krijgen in het leefbaar Nederland. Ten eerste het bericht dat de extremistische moslimleider van de Laskar Jihad, Umar Jafar Talib, vrijgelaten is door Indonesische autoriteiten. Hij zit in zogenaamd huisarrest, maar niemand kent zijn verblijfplaats. Is hij wederom naar de Molukken afgereisd, om de strijd op te roepen, en te leiden? Het tweede nieuwsbericht de afgelopen week dat Indonesie door de VN uitgeroepen is als de meest corrupte, en incompetente rechtsysteem van de wereld. Het derde nieuwsbericht dat er zeven Saudie Arabische Jihadstrijders op het vliegveld van Ambon, direct terug zijn gestuurd. Terwijl er honderden Jihadstrijders van Arabische, Pakistaanse en Afgaanse afkomst, met duizenden andere Indonesische extremistische Moslimstrijders, zich op de Molukse eilanden bevinden. Zelfs op Papua Nieuw-Guinea, en Atjeh zijn er meldingen nu van Jihadstrijders van buiten Indonesie. Als laatste bericht twee bomaanslagen in Ambon-stad met vele zwaargewonden, rond de 53 personen, waaronder kleine kinderen.

Alle Molukkers (maar nu ook Papua´s en Atjehers) houden, waar dan ook ter wereld, hun adem in. Het aftellen is geblazen voor de Molukken, de maand augustus is begonnen. Nog steeds geen berichten dat de grote geplande "militaire operatie ter land, ter zee, en door de lucht" op het eiland Ambon de komende maand, wordt afgeblazen. Alleen maar berichten dat het telefoonverkeer, en andere comunnicatie-mogelijkheden steeds schaarser en moeilijker worden vanaf de Molukken. En dat er niemand zonder een Indonesische paspoort de Molukken meer inkomt, en vele militaire troepenbewegingen daar plaatsvinden. Ook berichten dat diverse humanitaire hulporganisaties het initiatief van P.A.G. toejuichen, om het resterende geld van de actie "Samen voor de Molukken" daarheen te krijgen. Zal als een van de weinige lichtpunten gezien worden, in de komende periode. Wrang, en cynisch tegelijkertijd. Dat men blij zal zijn met voedsel deze week, en dat men de week erop mogelijk vermoord wordt door de internationale terreur-bewegingen zoals de Laskar Jihad en de Laskar Muhadejjin. Die steeds in de rug gesteund worden door het leger van het grootste moslimland ter wereld, de TNI van Indonesie.

De Nederlandse politiek die steeds zwijgt, en een nieuwe soort "Dutch Approach" toepast op de Molukse volkerenmoord. Men beweert dat er een stille diplomatie is, maar niks is merkbaar in de Molukse oorlogsgebieden. Er is alleen maar (stille) diplomatie als er een massale moordpartij is geweest, maar het voorkomen daarvan wordt nooit besproken. Hoe durft men hier nog te spreken over "de Surinaamse decembermoorden", het voorkomen van nieuwe moorden is belangrijker! Er dient eindelijk onder de motto "Duidelijkheid en Daadkracht" een internationaal signaal afgegeven te worden door de Nederlandse overheid, en gehele politiek. Waar een klein land groot in kan zijn, heeft Nederland al bewezen. Toen het paarse kabinet aftrad inzake de genocide van Srebrenica. De gehele toen zittende tweede kamer prees dit gebaar. Nu op de vooravond van de aangekondigde militaire operatie op Ambon, wordt het tijd voor een nieuwe politiek signaal. Een signaal die een internationale weerklank zal hebben, namenlijk een onmiddelijke wapenembargo op Indonesie. Het excuus dat wapenleveranties en militaire adviezen vanuit Nederland de stabiliteit, vrede en democratie steunt in die regio gaat niet meer op. Zelfs de VN heeft het totale vertrouwen in de staat Indonesie verloren, dat blijkt na de gedane uitspraken van de afgelopen week. Wordt het niet tijd dat de Nederlandse politiek zijn verantwoording neemt, tegenover de in hongers- en oorlogsnood verkerende wereldburgers. Tijd voor een andere motto vindt u niet? Geen woorden, maar .....!!!

Maluku4Maluku
Leo Reawaruw (de activist)
namens People Against Genocide

P.S. Laatste internationale nieuwsbericht: CNN meldt dat de Al Qaeda hun Jihadstrijd op de Molukken (met name op het eiland Ambon) verplaatst!