Gemeente Ede

Persbericht / nummer 182 / Ede, 1 augustus 2002


- woensdag 7 augustus 19.00 uur -
Beiaardconcert Anne Kroeze

Woensdag 7 augustus om 19.00 uur opent gastbeiaardier Anne Kroeze zijn concert op de Edese beiaard met het overbekende Carnaval des animaux van Camille Saint-Saens. Het stuk is geschreven in 1886 voor klein orkest en piano en is een goed voorbeeld van de wijze waarop een componist op een humoristische manier met muziek om kan gaan. Felix en Fanny Mendelssohn waren kinderen van de bankier Abraham Mendelssohn. De kinderen konden zich onbeperkt aan de beoefening van muziek wijden. Zo kreeg Felix van zijn vader een orkest tot zijn beschikking om zich te bekwamen in directie en om zijn composities uit te proberen. De pianorags ontstonden in het laatste kwart van de negentiende eeuw als cafemuziek in de Verenigde Staten. De basis van deze muziek wordt gevormd door bestaande liedjes, marsmuziek en dansvormen te voorzien van syncopen waardoor er een typische ritmiek ontstaat. Een van de produktiefste componisten in deze muziekstijl was Scott Joplin.

Tsjaikovski studeerde eerst rechten en pas later compositie aan het conservatorium van St. Petersburg. Hij ontving lessen in instrumentatie en compositie van Anton Rubinstein. Als docent kreeg hij een betrekking bij het pas opgerichte conservatorium in Moskou. Het ballet Het zwanenmeer is een van Tsjaikovskis bekendste werken.

Anne Kroeze werd geboren in 1975 te Stadskanaal. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium van Zwolle en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Medio 2001 sloot hij deze laatste opleiding af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij won diverse beiaardconcoursen en is als beiaardier werkzaam in Emmeloord en Epe.

U kunt het concert gratis bijwonen op de sfeervolle luisterplaats naast de toren aan de Grotestraat. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de torenhal. De beiaardier is via een directe verbinding beneden te zien op een TV-scherm en na afloop van het concert kunt u met hem kennismaken onder het genot van een kopje koffie.

Programmaboekjes met het volledige programma en informatie over de beiaard, de beiaardiers en de te spelen muziekstukken kunt u gratis verkrijgen in het gemeentehuis, bij de VVV, Cultura en bij de toren tijdens de concerten.

Volgend concert: woensdag 14 augustus door Twan Bearda
---