Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-08-2002
Politieberichten van 6/8 (13.00 uur) t/m 7/8 (07.00 uur)

Franeker: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Mr. Wichers Wierdsmastraat. Door verbreking van het portier kwam men binnen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen, alsmede een 20-tal cds. De eigenaar, een 27-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Berlikum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 13.45 uur reed een 22-jarige inwoonster van Berlikum met haar auto over de Kleasterdyk in de richting Ried. Gekomen bij de kruising van deze weg verleende zij geen voorrang aan een personenauto, die over de Gernierswei reed en werd bestuurd door een 42-jarige inwoonster van Wier. De inwoonster van Wier raakte gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Beide autos werden zwaar beschadigd.

Leeuwarden: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op het Zuiderplein. Het rechter portier werd opengebroken. Uit de auto werden een kentekenbewijs, een digitale camera, een radardetector, handgereedschap en een koelbox weggenomen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 15.30 uur werd een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De vrouw nam uit een winkel aan de Nieuwestad een paar schoenen (winkelwaarde 27.20) weg. Toen zij de winkel wilde verlaten, werd zij door het personeel aangehouden. Een medewerkster van de winkel, een 20-jarige inwoonster van Stiens, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau gaf zij in eerste instantie een valse naam op. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd zij in vrijheid gesteld.

Sint Annaparochie: snelheid
Dinsdag omstreeks 16.25 uur werd op de Middelweg West een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Ried, reed met een snelheid van 131 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: man vast in lift
Dinsdag omstreeks 17.45 uur kwam er een melding binnen dat een man vast zat in de lift bij het busstation aan de Trambaan. De lift bleef halverwege hangen en de deuren konden niet meer open. Een liftmonteur werd gewaarschuwd, doch die moest helemaal uit Veendam komen. Al met al duurde het een tijdje voordat de man (leeftijd en woonplaats niet bekend) uit de lift werd bevrijd en zijn reis met de bus naar Groningen kon voortzetten.

Heerenveen: insluiping
Dinsdag omstreeks 13.30 uur kwamen twee buitenlandse vrouwen aan de Taconishof aan de deur bij een 76-jarige inwoonster van Heerenveen. De vrouwen kwamen met het verhaal dat zij de nieuwe achterburen waren. De bewoonster nodigde de vrouwen binnen uit om hen voor te stellen aan haar man. Een heel verhaal volgde en de vrouwen vertelden onder anderen dat zij uit Egypte kwamen. Waarschijnlijk is de deur van de woning open blijven staan en heeft een derde persoon (vermoedelijk was dit ook een vrouw) ondertussen de woning kunnen doorzoeken. Uit de woning werden sieraden (gouden ringen/ broche/ ketting/ slavenarmband en een gouden tientje) weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Van de vrouwen is een summier signalement bekend. De vrouwen, leeftijd tussen 20 en 40 jaar, droegen lange donkere rokken en spraken gebrekkig Nederlands. De bewoonster heeft aangifte gedaan.

Noordwolde: onder invloed
Dinsdag omstreeks 23.40 uur werd op de Nijverheidsstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 78-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 240 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Goutum: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.15 uur werd op de Overijsselseweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Akkrum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 255 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Sneek: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.15 uur werd op de Oppenhuizerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 65-jarige inwoner van Uitwellingerga, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 625 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Woensdag omstreeks 03.10 uur werd op de Lemmerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Oppenhuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 650 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Beetsterzwaag: dodelijke aanrijding
Dinsdag omstreeks 22.10 uur vond op de westelijke rijbaan van de Rijksweg A7 een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor met zijspan. De bestuurder van de personenauto, een 48-jarige inwoner van Bolsward, reed over de rechterrijstrook in de richting Heerenveen. Hij zag een voor hem rijdende motor met zijspan over het hoofd en botste hier tegenaan. Beide voertuigen kwamen in de middenberm tot stilstand. De motor met zijspan werd bestuurd door een 36-jarige inwoonster van Luinjeberd. Zij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. In de zijspan zat haar vriend, een 37-jarige inwoner van Luinjeberd. Deze man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten, alwaar hij kort na aankomst overleed aan zijn verwondingen. De naam van het slachtoffer kan op dit moment nog niet worden vrijgegeven i.v.m. het waarschuwen van familie, die nog op vakantie is. Het verkeer werd gedurende de afhandeling van de aanrijding (ruim 2 uren) omgeleid. Dit leverde geen verkeersproblemen op.

Leeuwarden: diefstal fiets
Woensdag omstreeks 01.30 uur werd een patrouille op de Wirdumerdijk aangeroepen door een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, die mededeelde dat zijn fiets zojuist gestolen was door een man, die in gezelschap was van een vrouw. Zij waren weggefietst in de richting van de Blokhuispoort. De jongeman werd in de politieauto gezet en op zijn aanwijzing werden op Achter de Hoven de man en vrouw met de fiets aangetroffen, die bij het zien van de politie er vandoor gingen. Na een korte achtervolging konden de beiden verdachten worden aangehouden. De verdachten, vrouw 21 jaar en de man 45 jaar, beiden uit Leeuwarden, pleegden bij hun aanhouding verzet. Zij werden geboeid overgebracht naar het bureau. Beiden zijn ingesloten.

Drachten: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.35 uur werd op het Haverstuk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Rotterdam, bleek gedronken te hebben. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde de man, ondanks een vordering, iedere medewerking aan een blaastest. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 24 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Verder bleek dat de verdachte nog een aantal boetes had openstaan voor een totaal bedrag van 1233,72. De verdachte had op dit moment geen geld bij zich. De verdachte werd heengezonden, terwijl zijn auto aan het bureau werd gestald.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272