Federatie van Ouderverenigingen

Nieuwe regering

7 augustus 2002

Nieuwe regering

Regeerakkoord
Het Regeerakkoord dat coalitiepartners CDA, LPF en VVD begin juli bereikt hebben, belooft weinig goeds voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Ook de recente regeringsverklaring stemt niet echt gerust.
De FvO en de CG-Raad maken zich vooral zorgen om de pragmatische economische benadering van de partijen. Dat het woord handicap of chronische ziekte in het hele akkoord niet te vinden is, is een teken aan de wand. Er blijkt wel heel weinig van een visie op de positie van mensen met een handicap of chronische ziekte, bij elkaar toch tien procent van de bevolking. Het sociaal-economisch perspectief overheerst: wie niet werkt, zal ook niet eten. De wijze van snijden in de WAO-uitkering is onacceptabel. De voor ons zo belangrijke non-discriminatiewetgeving wordt nergens genoemd. Op 4 juli zonden FvO en CG-Raad daarom een brief aan de Tweede Kamer. De algemene indruk en de toonzetting van het akkoord worden hierin bekritiseerd. In de brief sommen FvO en CG-Raad ook per hoofdstuk (zorg, onderwijs, enz.) hun bezwaren op.

Taakverdeling
Inmiddels is de taakverdeling van de bewindspersonen bekend. Bij VWS krijgt staatssecretaris Clemence Ross-van Dorp de portefeuille gehandicaptenbeleid.
Bij Onderwijs krijgt minister Maria van der Hoeven zelf basis- en voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Bij Sociale Zaken behartigt minister De Geus de WAO, Bijstand en Reïntegratie e.d. vallen onder staatssecretaris Rutten. Ook de Vaste Kamercommissies zijn natuurlijk van samenstelling veranderd. De organisaties van gehandicapten en chronisch zieken zijn van plan om in NPCF-verband contact te leggen met nieuwe Kamerleden. De FvO bekijkt ook de mogelijkheid om zelf contact te leggen met fractiespecialisten.