---


---

Ministerie van Defensie



Luchtmacht levert tijdelijk trauma-helikopter aan Radboudziekenhuis

07-08-2002

De Koninklijke Luchtmacht levert van vandaag (7 augustus) tot en met vrijdag 9 augustus een Bölkow Bo-105CB helikopter met bemanning voor de ondersteuning van het traumateam van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum Sint Radboud. Met de luchtmachthelikopter kan het Mobiel Medische Team van het dak van het ziekenhuis naar de plaats van een ongeval worden gevlogen. Omdat de traumahelikopter van het ziekenhuis kapot is, springt de luchtmacht nu bij.

De Bölkow staat elke dag van 07.00 tot 19.00 uur ter beschikking van het Mobiel Medische Team (MMT). Het luchtmachtteam van het 299 squadron van de vliegbasis Gilze-Rijen, bestaat uit twee vliegers en een technisch specialist. Zij zorgen voor het snelle vervoer door de lucht van een trauma-arts en verpleegkundige. De helikopter zal geen patiënten gaan vervoeren.

Het verzoek voor de tijdelijke luchtmachthelikopter, kwam via vliegerarts kolonel Marck Haerkens. Hij vliegt 1 dag in de week bij het 299 squadron op Gilze-Rijen en werkt de overige dagen als chirurg in de traumatologie in het Sint Radboudziekenhuis. In die hoedanigheid draait hij ook als trauma-arts mee in het MMT. Kolonel Haerkens staat de komende dagen niet ingeroosterd voor het traumateam.

De Bölkow helikopter komt van het 299 squadron van de vliegbasis Gilze-Rijen. Dit squadron levert normaal gesproken ondersteuning aan de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Het gaat hierbij om zaken als de bewaking van operatiegebieden, verkenning en gevechtsondersteuning. (foto: Hennie Keeris)