FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: ontslagbescherming consultants in gevaar

Consultants die voor hun werkgever bij andere bedrijven werken, dreigen een belangrijk deel van hun ontslagbescherming te verliezen. Dat blijkt uit de beslissing van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) in het geval van het collectief ontslag bij automatiseringsbedrijf CMG. Daar moeten 118 banen verdwijnen bij de vestigingen in Groningen en Leeuwarden.

Het CWI beschouwt consultants als uitzendkrachten, waardoor er minder ontslagbescherming is voor werknemers. Normaal gesproken geldt namelijk het 'last in first out' principe bij collectieve ontslagaanvragen. Maar als het om uitzendkrachten gaat, dan is er een uitzonderingsbepaling van het Ontslagbesluit van toepassing, wat inhoudt dat de werkgever zelf de mensen aan kan wijzen die ontslagen moeten worden.
In dit geval vinden de bonden dat de consultants van CMG een arbeidsovereenkomst hebben met het bedrijf. En dat er dus geen sprake is van uitzendwerk.

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de beslissing van het CWI om de werknemers van CMG als uitzendkracht te beschouwen. Dat dient op donderdag 8 augustus in Den Haag. De uitspraak van de rechter kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle consultants.

Juriste Patricia Kruijff van FNV Bondgenoten benadrukt het principiële belang van de uitspraak. 'Op deze manier kunnen, behalve uitzendkrachten, alle werknemers die voor hun werkgevers bij opdrachtgevers werkzaam zijn onder die uitzondering worden gebracht. Bovendien zou het zo kunnen zijn dat ook werknemers in andere sectoren hiermee te maken krijgen.'

Bij de afhandeling van het collectief ontslag is het CWI alleen op informatie van CMG afgegaan. 'Zeer dubieus,' meent vakbondsjuriste Patricia Kruijff. 'Nog voor het CWI de verweerschriften inhoudelijk had beoordeeld, gaf het aan dat de uitzonderingsregel voor uitzendkrachten toegepast zou worden. Dit wekt de schijn dat het CWI niet als een onafhankelijke publieke instantie is opgetreden.'

FNV Bondgenoten erkent de noodzaak van de reorganisatie, maar eist dat bij ontslag rekening gehouden wordt met het anciënniteitbeginsel: wie het laatst gekomen is, vertrekt als eerste.
'CMG wil dat niet. Daardoor krijg je een politiek van willekeur,' zegt vakbondsbestuurder Hans Martens.

CMG heeft totaal 6500 werknemers in Nederland. In de vestigingen in Groningen en Leeuwarden werken nu nog 450 mensen.

Het kort geding vindt op donderdag 8 augustus om 14.00 uur plaats in Den Haag, Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60.

Meer informatie:
Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten

030- 2738389 of 06-51406105
Patricia Kruijff, juriste FNV Bondgenoten

030- 2738643
Hans Martens, bestuurder FNV Bondgenoten

050- 3631156 of 06-20493036


07 aug 02 16:13