FOSTER PARENTS PLAN

Onrust in Niger, dreiging militaire coupe neemt toe

Van onze Plan directeur in Niger

De hoofdstad van Niamey, Niger, was afgelopen weekend het toneel van gevechten.
Er heerst militaire onrust die startte in het oosten van Niger en zich nu heeft uitgebreid tot het noordoosten. Legereenheden in Agadez (aan de grens met Libië) en Diffa (grenzend aan Chad) rebelleren tegen de overheid vanwege achterstallig loon. Geruchten over een op handen zijnde militaire coupe nemen echter hardnekkige vormen aan. De stad Diffa is in handen van de rebellen en de burgemeester van Diffa is ontvoerd. Rond het vliegveld van Niamey wordt herhaaldelijk geschoten.

Plan Niger (Foster Parents Plan) meldde dat de straten van Niamey bevolkt worden door soldaten. Er is geen burgerverkeer - maar een avondklok is nog niet ingesteld.

Ambassades hebben hun kantoren in Niamey inmiddels gesloten. Plan Niger en andere hulporganisaties hebben ook het zekere voor het onzekere genomen en de deuren gesloten.

Plan's werk in Niger
In Dosso -het gebied waar Plan werkt- is het nog rustig en hier worden vooralsnog geen militaire problemen verwacht. Gelukkig, want Plan Niger heeft haar handen vol aan de voorbereidingen op een dreigende hongersnood in het Noorden. De droogte die grote delen van Afrika teistert zal ook in Niger haar tol eisen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het aanleggen van 'graan-banken' waar alle graan zal worden opgeslagen. In tijden van hongersnood wordt het graan uitgedeeld aan de bevolking. Hierbij werkt Plan samen met het World Food Programme.

Ook werkt Plan hard aan het bestrijden van een cholera-epidemie. Op dit moment traint Plan vrijwilligers om de kinderen en volwassenen te onderzoeken en vroegtijdig symptomen van de dodelijke ziekte te kunnen herkennen. Voorraden medicijnen zijn inmiddels aangekomen en opgeslagen.

In het Zuiden van Dosso zijn nu de eerste regens gevallen en de situatie ziet er hier dan qua oogst dan ook rooskleuriger uit.

Plan werkt sinds 1998 in Niger, in Dosso, en werkt met en voor kinderen en hun families in 36 dorpen/gemeenschappen. Er staan rond 6.000 sponsor-kinderen ingeschreven.

Einde bericht


---