FOSTER PARENTS PLAN

Regen slaat weer toe; overstromingen in Nepal kosten levens

Het veel geplaagde Nepal heeft door hevige regenval te kampen met ernstige overstromingen en aardverschuivingen.

In het district Makwanpur heeft het van 21 tot en met 23 juli onafgebroken geregend. Rivieren konden de stroom regen niet verwerken en traden buiten hun oevers. Flanken van heuvels en bergen werden zo doordrenkt met regenwater dat er landverschuivingen plaatsvonden waardoor akkers, huizen, scholen en wegen deels door de modderstromen zijn verwoest. 14 dorpen zijn ernstig getroffen.

Medewerkers ter plekke van Plan Nederland (Foster Parents Plan) rapporteren dat zeker 129 mensen de dood hebben gevonden. Rond 3000 families zijn hun huizen kwijtgeraakt, waarvan 500 Plan-families.

Op dit moment zijn ruim 20 organisaties, waaronder Plan en het Rode Kruis, bezig met reddingswerkzaamheden en het geven van eerste hulp: zowel medische hulp als tijdelijke huisvesting en voedsel. Plan Nederland zal 50,000 US$ beschikbaar stellen om de 3000 getroffen families bij te kunnen staan; de Nepalese overheid heeft helicopters ter beschikkinggesteld voor reddingsoperaties en transport van goederen en gewonden.

Ook worden er maatregelen getroffen om het uitbreken van epidemies te kunnen voorkomen of in iedergeval te beperken.

Einde bericht

---