Gemeente Nieuwegein

Gemeente plaatst twee voetbalkooien
Het college heeft besloten dit najaar twee voetbalkooien te plaatsen. Eén voetbalkooi wordt geplaatst aan de Nedereindseweg tegenover Jongerencentrum Time Out. De andere wordt geplaatst aan het Nijpelsplantsoen. De keuze voor -, en de plaats van de voetbalkooien is bepaald na overleg met het jongerennetwerk New Fun.

Het plaatsen van de voetbalkooien maakt deel uit van het speelplaatsenbeleidsplan van de gemeente Nieuwegein. Het plaatsen van de voetbalkooien biedt mogelijkheden tot actieve vrijetijdsbesteding én is een ontmoetingsgelegenheid voor jongeren. Op deze manier wordt op een positieve manier overlast tegengegaan. Op donderdag 15 augustus worden de verleende bouwvergunningen openbaar bekendgemaakt in de Molenkruier. Tot 26 september 2002 kunnen belanghebbenden bezwaar maken. Voor de plaatsing van de voetbalkooien organiseert de gemeente twee informatie-avonden. Iedereen is van harte welkom.

Op de informatieavonden kunnen bewoners zien hoe de voetbalkooien er uit komen te zien. Verder kunnen er vragen worden gesteld en kunnen ideeën worden uitgewisseld. De plaats van de voetbalkooien en het type staat niet ter discussie.

Informatieavond voetbalkooi Nedereindseweg:
Op 11 september om 20.00 uur in Jongerencentrum Time Out, Nedereindseweg 401.

Informatieavond voetbalkooi Nijpelsplantsoen (datum nog onder voorbehoud): Op 18 september om 20.00 uur in het buurtcentrum Kerkveld, Kerkveld 63.

Begin jaren tachtig verkeerde Nieuwegein in een fase van explosieve groei. Veel gezinnen met kleine kinderen vestigden zich in Nieuwegein. In die dagen werden veel speelplaatsen gerealiseerd voor kinderen tot 9 jaar. Een jaar of twintig later is de leeftijdsopbouw van de jeugdige bevolking veranderd. Momenteel is 60% van de jeugd ouder dan 9 jaar. Voor de oudere jeugd (vanaf 9 tot 18 jaar) moet ook genoeg speelgelegenheid te zijn. In de Nota speelruimte is geconstateerd dat het tekort aan (informele) sport- en ontmoetingsgelegenheden leidt tot een overmatige druk op enkele aantrekkelijke jongerenvoorzieningen en tot vandalisme. Dit laatste leidt tot een verslechtering van het woon- en leefklimaat in Nieuwegein.

De gemeente vindt dat jongeren niet geproblematiseerd moeten worden. Jongeren maken deel uit van de samenleving en verdienen - net als andere groepen- ruimte en begrip. Dan moeten jongeren ook voldoende plaatsen hebben om te zijn. Aan de andere kant weet de gemeente ook dat er groepen jongeren zijn die daadwerkelijk overlast veroorzaken. Er is overleg gevoerd met de politie, het jongerenwerk Stichting Welzijnswerk Nieuwegein, het buurthuiswerk, de sportbuurtwerker, de wijkmanager stadsbeheer en de beleidsmedewerker jeugdbeleid van de Gemeente Nieuwegein. Uit dit overleg kwam naar voren, dat de inrichting van de openbare ruimte de rondhangende jongeren te weinig aanknopingspunten biedt voor zinvolle vrijetijdsbesteding. Bij zinvolle vrijetijdsbesteding wordt gedacht aan een combinatie van sportieve activiteiten en ontmoetingsgelegenheden.

Invoerdatum 7-8-2002