Gemeente Nieuwegein


Luchtkwaliteit Nieuwegein in kaart gebracht
De gemeente Nieuwegein heeft de luchtkwaliteit in Nieuwegein in kaart gebracht. Volgens het landelijke Besluit luchtkwaliteit zijn gemeenten verplicht hierover te rapporteren aan de provincie. Onderzocht is of de luchtkwaliteit op verschillende plaatsen in de gemeente aan bepaalde grenswaarden voldoet. Een belangrijke bron van luchtverontreiniging is het verkeer. Dat blijkt ook uit het uitgevoerde onderzoek. Met name bij rijkswegen wordt niet het gewenste niveau bereikt. Er zijn echter geen risico´s voor de volksgezondheid. In overleg met het rijk gaat de gemeente bekijken hoe de situatie kan worden verbeterd.

Het Besluit Luchtkwaliteit verplicht gemeenten om de lokale luchtkwaliteit in kaart te brengen. Bekeken is hoe de gemeente scoort op de drie landelijke toetsingsnormen: de grenswaarde, de plandrempel en de alarmdrempel. De grenswaarde is de norm die in 2005 dan wel in 2010 gehaald moet zijn. De plandrempel geeft aan of er extra maatregelen genomen moeten worden om de grenswaarde te kunnen halen en de alarmdrempel geeft aan of er risico's zijn voor de volksgezondheid. Het bureau DHV Milieu & Infrastructuur BV heeft het onderzoek in opdracht van de gemeente uitgevoerd. Het onderzoeksrapport over de luchtkwaliteit zal gedurende vier weken ter inzage worden gelegd in de stadswinkel.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nieuwegein, wat betreft de verontreiniging door verkeer, op een aantal locaties de grenswaarde wordt overschreden. Op enkele plaatsen, met name langs de A2 en A12, wordt ook de plandrempel overschreden. Omdat er geen alarmdrempels worden overschreden, is er geen risico voor de volksgezondheid.

Op de locaties waar de plandrempel wordt overschreden, gaat de gemeente extra maatregelen treffen. Dit zal in overleg gebeuren met Rijkswaterstaat, de wegbeheerder van de snelwegen. Daarnaast zal de luchtkwaliteit de komende jaren jaarlijks onderzocht worden om de situatie in de gaten te kunnen houden. Verder verwacht de gemeente dat de strengere eisen die worden gesteld aan de emissie van auto's, een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Besluit Luchtkwaliteit

Goede luchtkwaliteit is van groot belang voor de gezondheid van de mens. Luchtverontreiniging kan de gezondheid van de mens immers negatief beïnvloeden. De mens is de belangrijkste luchtvervuiler. Met ons wegverkeer, onze industrie en huishoudens brengen we grote hoeveelheden schadelijke stoffen in de lucht. In Europa zijn daarom afspraken gemaakt over normen voor een goede luchtkwaliteit en hoe dit bereikt kan gaan worden. Deze normen gelden sinds 2001 ook in Nederland en zijn opgenomen in het Besluit luchtkwaliteit. Dit besluit bevat kwaliteitsnormen voor stoffen zoals zwaveldioxide, stikstofoxiden, zwevende deeltjes, lood, koolmonoxide en benzeen en geeft aan op welke termijn aan deze normen voldaan moet worden.

Invoerdatum 7-8-2002