Gemeente Nieuwegein

Gemeente wil CO2-reductie van 55% in Het Klooster

Het college van b&w van Nieuwegein heeft besloten om de energieambitie voor toekomstig bedrijvenpark Het Klooster vast te stellen op een CO2-reductie van 55% ten opzichte van een bedrijventerrein met een conventionele energievoorziening. De beoogde windturbines kunnen voor nog eens 25% CO2-reductie zorgen. Dit collegebesluit is noodzakelijk voor de volgende stap: onderzoeken met welke energiepartner(s) de energieambitie kan worden gerealiseerd.

Het besluit is mede gebaseerd op de Energievisie; een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden op energiebesparing in Het Klooster. Het onderzoeksbureau Ecofys heeft de Energievisie opgesteld in opdracht van de gemeente Nieuwegein. Het doel was een actueel beeld te krijgen van de mogelijkheden om de energiedoelstellingen uit het Milieu Effect Rapport bedrijvenpark Het Klooster te kunnen realiseren.

Uit dit nieuwe onderzoek blijkt nu dat een CO2-reductie van 55% mogelijk is ten opzichte van een bedrijventerrein met een conventionele energievoorziening. Deze ambitie kan volgens Ecofys worden gerealiseerd door toepassing van gebouwgebonden maatregelen als isolatie en energiezuinige verlichting (15%). Absorptiekoeling, dit zijn koelsystemen die gebruik maken van warmte, levert nog eens 10% CO2-reductie op. Tenslotte is een biomassacentrale in combinatie met warmtekrachtkoppeling goed voor maximaal 30% CO2-reductie.

De Energievisie geeft aan dat er nog meer mogelijkheden zijn voor CO2-reductie. Zo kunnen de beoogde windturbines aan de oostzijde van het bedrijvenpark nog eens 25% CO2-reductie opleveren. Hoewel deze besparing niet direct aan Het Klooster kan worden toegeschreven, levert Nieuwegein met de windturbines een wezenlijke bijdrage aan de windenergiedoelstelling (50 MW) van de provincie Utrecht. Uiteraard kunnen de ondernemers in Het Klooster vervolgens duurzaam geproduceerde elektriciteit afnemen.

Met het besluit geeft de gemeente invulling aan het voornemen zich in te zetten voor een actief lokaal klimaatbeleid. Tijdens de klimaatconferentie van de Provincie Utrecht op 5 juni jl. heeft de wethouder Milieu, mevrouw C.J.M. van Rooijen hiertoe namens de gemeente een intentieverklaring ondertekend. Met de ondertekening wil de gemeente zich inspannen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

De uitstoot van broeikasgassen als CO2 (kooldioxide) wordt gezien als één van de belangrijkste (internationale) milieuproblemen omdat het zeer waarschijnlijk is dat het klimaatverstoringen en wereldwijde stijging van de zeespiegel tot gevolg heeft.

Invoerdatum 7-8-2002