HEMPFLAX MARKETING BV

HempFlax boekt recordoogst industriële cannabis

Vezelhennep in Nederland en Duitsland oogstrijp

OUDE PEKELA, 7 augustus 2002 - Met de oogst van circa 2.700 hectaren vezelhennep in Groningen, Drenthe en Emsland (D) wordt dezer dagen een nieuwe mijlpaal in de Nederlandse landbouw bereikt. Nooit eerder werd in ons land zoveel industriële cannabis in een seizoen geteeld en geoogst. Het Nederlandse en Duitse areaal levert dit jaar naar schatting 19.000 ton vezelhennep op.

Sinds HempFlax Akkerbouw begin jaren negentig industriële cannabis in Nederland herintroduceerde neemt de jaarlijkse aanplant met sprongen toe. In 1994 startte het bedrijf met 140 ha, die werden ingezaaid door een handjevol agrariërs.

Anno 2002 neemt het Groningse bedrijf van de totale Nederlandse productie 1.500 ha voor zijn rekening. Vanaf 1994 is jaarlijks gemiddeld 1.000 ha geteeld. Meer dan honderd agrarische bedrijven in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland zijn namens HempFlax bij de teelt betrokken.

De gemechaniseerde oogst van de metershoge hennep is in volle gang. Speciale - voor de zware hennepstengels ontwikkelde - oogstmachines maaien per dag honderd hectaren hennep. De gehakselde stelen blijven circa twee weken op het land liggen om te roten. Door dit natuurlijke rottingsproces komt de bastvezel los van de houtkern.

In de tussentijd wordt de oogst tweemaal machinaal gekeerd. Een grootpakpers bundelt de hennepstro vervolgens ter plekke in balen. De eerste hennep gaat eind deze week op transport naar Oude Pekela. Daar wordt de oogst droog opgeslagen.

De verwerkingsinstallatie van HempFlax is een van de modernste ter wereld. Het bedrijf verwacht in september de grootste scheidingslijn van Europa in gebruik te nemen. De nieuwe installatie kan 7.000 kilo droge hennepstro per uur verwerken, wat overeenkomt met de opbrengst van een hectare.

De hennepstro wordt met een vernuftige techniek gescheiden in bastvezel, de houtkern en zaad. De hennepstof die na dit proces overblijft wordt gecomposteerd. Het achtergebleven worstelstelsel vergaat op natuurlijke wijze en verbetert op zijn beurt de bodemstructuur. Zo wordt de plant volledig benut. Bij de teelt van hennep worden geen bestrijdingsmiddelen als insecticiden en pesticiden gebruikt, net zo min als kunstmest.

Op grond van deze biologische werkwijze worden de producten van HempFlax aangemerkt als duurzaam. Dat wil zeggen dat de ontwikkeling van zaad tot eindproduct volledig milieuvriendelijk is. HempFlax-producten zijn biologisch en daarmee geschikt voor duurzame industriële toepassingen, biologische landbouw en milieubewuste consumenten.

De stichting Skal in Zwolle heeft de productenlijn van HempFlax gecertificeerd met het SKAL-keurmerk (EKO). Het Skal-instituut houdt toezicht op de biologische productie in Nederland. Dat gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), volgens de richtlijnen en normen van de Europese Unie. De EU verstrekt subsidie aan boeren die vezelhennep verbouwen. Zo hoopt Brussel agrariërs in de lidstaten te stimuleren vezelhennep te telen.

Hennep is zeer geschikt voor de rotatiebouw in de Veenkoloniën. Landbouwgrond waarop de teelt van gewassen en hennep wordt gewisseld, levert boeren betere en grotere oogsten op. Na aardappelen, suikerbieten en graan geldt vezelhennep als het vierde gewas in de noordelijke regio van Nederland. Hennep kan overigens onbeperkt worden verbouwd op dezelfde grond.

Vezelhennep wordt ook ingezaaid met het oog op agrificatie. De verschillende grondstoffen die de plant oplevert worden toegepast als alternatief voor onder meer bestaande bouwmaterialen en kunststoffen. Producten van vezelhennep of waarin hennep is verwerkt, kunnen veelal worden hergebruikt of gecomposteerd.

Hennep is van oudsher bekend vanwege zijn toepassingen voor touw, textiel, canvas, verf, papier en olie. Sinds de jaren negentig worden de producten die het gewas oplevert in toenemende mate ontdekt door de bouw- en isolatiewereld, de autoindustrie, de plastic- en verpakkingssector, de levensmiddelenbranche, de farmacie en producenten van sigaretten.

Een groeimarkt vindt vezelhennep in de sector van diervoedings en -verzorgingsmiddelen. Hennepstrooisel wordt steeds vaker gebruikt als milieuvriendelijk strooisel voor paardenverblijven, dierenkooien en de kattenbak. Doordat hennepstrooisel wordt toegepast als milieuvriendelijke vervanger van stro, zaagsel of andere milieubelastende materialen, kan het na gebruik op de composthoop of in de biobak.

Bedrijven die vezelhennep in plaats van kunststoffen verwerken, produceren duurzamer. De industrie draagt daarmee bij aan het terugdringen van het CO2-probleem. Zo wordt cannabis - het eerste gedomesticeerde gewas van de mens - in de 21e eeuw ingezet als wapen tegen het broeikaseffect en andere vormen van milieuvervuiling.

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met

René Sauveur
Public Relations
HempFlax Marketing

+31(0)10-2210143
+31(0)650-275700
info@hempflax.com
www.hempflax.com
renesauveur@hempflax.com


07 aug 02 18:17