Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kinderopvang dupe van ministeriële Vogeltjesdans (07/08/02)

Terwijl de onthaalouders nog steeds verstoken blijven van een volwaardig sociaal statuut, blijkt nu ook de gesubsidieerde kinderopvang zwaar in de moeilijkheden te komen. De gesubsidieerde kinderdagverblijven krijgen letterlijk de rekening gepresenteerd van het wanbeleid van minister Vogels. De aangekondigde overgangsmaatregelen bieden daarenboven geen soelaas vermits het financieel verlies, en dus de schuldenberg, tot in 2005 elk jaar aangroeit.
Voor de N-VA dient minister Vogels niet achterop te hinken maar moet de Vlaamse regering onmiddellijk structurele maatregelen nemen zodat het gecumuleerde verlies kan weggewerkt worden.

Uit de aanpak van de kinderopvangproblematiek blijkt nogmaals dat de activering van de welvaartstaat door paars-groen enkel met de mond beleden wordt. In de concrete dossiers etaleren de verantwoordelijke ministers hun onbekwaamheid. Anderhalf jaar na de invoering ervan, stelt minister Vogels plots vast dat er "ongewenste en onbedoelde nevenwerkingen" opduiken bij het nieuwe financieringssysteem voor de gesubsidieerde kinderopvang. De Vogeltjesdans op het Martelarenplein, glas champagne in de hand, breekt de minister zuur op nu de sector vaststelt dat er te weinig geld voorhanden is om alle gevolgen van het intersectorale akkoord te betalen. In plaats van de creatie van bijkomende tewerkstelling is de afbouw ervan gestart.

Daarenboven voorzag de Vlaamse regering in haar erkenningsbesluit wel mogelijkheden om flexibele kinderopvang, opvang van zieke kinderen, atypische- en urgentieopvang te organiseren maar van enig uitvoeringsbesluit is nog steeds geen sprake. Hierdoor blijven de verschillende instellingen en diensten op hun honger en kunnen zij niet ingaan op de dringende behoeften te velde. Ook hier is bijkomend geld nodig.

Gezien minister Vogels ondertussen afdoende haar onbekwaamheid heeft geëtaleerd, roept de N-VA de Vlaamse regering op om onmiddellijk werk te maken van een structurele oplossing voor de kinderopvang. De eerstkomende begrotingsbesprekingen vormen een uitgelezen moment.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, ondervoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---