FOSTER PARENTS PLAN

LATENT TALENT: capaciteitsontwikkeling in Afrika

Acht veelbelovende Nederlandse en Afrikaanse studenten op reis door Tanzania en Zambia

Van 7 tot 28 augustus gaan acht Nederlandse en Afrikaanse studenten naar Tanzania en Zambia. De studenten bezoeken diverse partners en projecten van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die zich bezig houden met de ontwikkeling van lokale capaciteit. Dit project moet de kennis over ontwikkelingssamenwerking onder studenten vergroten. Ook moet het belang van betrokkenheid van jongeren in het algemeen bij ontwikkelingssamenwerking op de politieke agenda blijven. Tijdens de reis houden de studenten op de EVS website een dagboek bij, er worden videobeelden gemaakt en na afloop worden de bevindingen in de vorm van een rapportage tijdens een rondetafel bijeenkomst aangeboden aan de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

De Afrikaanse studenten die aan de reis deelnemen zijn door lokale docenten geselecteerd op de Universiteiten van Dar es Salaam en Lusaka. Zij reizen met de Nederlandse studenten mee, en geven zo een lokale visie op de interventies van internationale donorgemeenschap. Hoe kijken zij aan tegen de veranderende focus die plaatsvindt binnen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die ze bezoeken: is er werkelijk sprake van 'partnership'en 'ownership'.

Zes studenten zijn geselecteerd deel te nemen aan deze studiereis op basis van ingezonden essays. Tijdens de reis ontwikkelen zij vanuit hun diverse studieachtergronden (ontwikkelingsstudies, onderwijskunde, chemische technologie, bestuurskunde, internationale betrekkingen en economie) een eigen, kritische visie op 'capaciteitsontwikkeling'.

Onder 'capaciteitsontwikkeling' wordt verstaan dat Nederlandse organisaties zèlf niet langer ontwikkelingsprojecten uitvoeren, maar lokale organisaties begeleiden en ondersteunen in het ontwikkelingsproces. Dit wordt wel het nieuwe paradigma in ontwikkelingssamenwerking genoemd, nadat het uitvoeren van projecten de afgelopen jaren uit de gratie is geraakt. Op welke manier en in welke mate heeft de lokale bevolking nu echt zeggenschap over hun eigen ontwikkeling? En is dit een goede manier om armoede structureel te bestrijden?

De studiereis voert langs partnerorganisaties en projecten van Plan Nederland (Foster Parents Plan), PSO (vereniging voor Personele Samenwerking met Ontwikkelingslanden) en SNV (SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie) en moet de studenten inzicht geven in de veranderde benadering van ontwikkelingssamenwerking en zal hen confronteren met de complexe dilemma's van 'ontwikkeling'.

Ter plaatse houden de studenten een dagboek met hun ervaringen en bevindingen bij, dat onder meer te volgen zal zijn op de website van de EVS: www.evertvermeerstichting.nl. Bovendien worden de ontmoetingen met lokale bewoners en organisaties door de studenten op film vastgelegd.

Einde bericht


---

De studie wordt georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting en gefinancierd door Plan Nederland (Foster Parents Plan), PSO (vereniging voor Personele Samenwerking met Ontwikkelingslanden) en SNV (SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie).

Meer informatie:
Evert Vermeer Stichting:
Wout Visser

020 5512128
Wvisser@pvda.nl

SNV:
Evelijne Bruning

070 3440122
Ebruning@snv.nl

Plan Nederland:
Layana Mokoginta

020 - 5495555
Layana.mokoginta@plannederland.nl


01 aug 02 16:18