Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Aanpak van huiselijk geweld

Nieuwe publicatie Samenwerking en beroepsgeheim

7 augustus 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Samenwerking en beroepsgeheim verschenen. Hierin worden de mogelijkheden van beroepskrachten beschreven voor het verstrekken van gegevens aan anderen in het geval dat de patiënt of cliënt hiervoor geen toestemming heeft gegeven. In situaties van huiselijk geweld kan zich de noodzaak voordoen om in de samenwerking met anderen gegevens uit te wisselen zonder toestemming van betrokkenen.

Samenwerking
Van beroepskrachten wordt verwacht dat zij zich schouder aan schouder inzetten voor de vele duizenden vrouwen en mannen, kinderen en ouderen die jaarlijks slachtoffer worden van huiselijk geweld. Behalve hulp en ondersteuning aan slachtoffers zullen zij ook de plegers van huiselijk geweld moeten behandelen en oog moeten hebben voor de hulpvragen van andere gezinsleden.
Veel organisaties en beroepskrachten zien de mogelijkheden voor een effectievere aanpak van situaties van huiselijk geweld in de verbetering van de samenwerking tussen instellingen en sectoren. Vaak komen beroepskrachten in die samenwerking voor de vraag te staan hoe zij moeten omgaan met het verstrekken van patiënt- of cliëntgegevens. Hoe verhoudt dat zich tot hun beroepsgeheim en hun zwijgplicht?

Algemeen geldende en specifieke regels
Samenwerking en beroepsgeheim geeft antwoord op de vraag onder welke voorwaarden het toegestaan is gegevens te verstrekken aan samenwerkingspartners in het geval dat de betrokkene hiervoor geen toestemming geeft. Naast een aantal algemeen geldende regels komen de specifieke regels aan de orde die gelden voor de verschillende beroepsgroepen en sectoren die bij de aanpak van huiselijk geweld zijn betrokken, zoals gezondheidszorg, maatschappelijk werk, politie, reclassering en onderwijs.

Bestellen
Samenwerking en beroepsgeheim. Juridische mogelijkheden voor het uitwisselen van gegevens bij de aanpak van huiselijk geweld is geschreven door Paul Baeten en Lydia Janssen en kost ¤ 8,50. ISBN 90-5050-988-6 en E 23441. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 6 augustus 2002