WINKELMAN EN VAN HESSEN

Apen eisen Max Havelaar-banaan

APEN EISEN MAX HAVELAAR-BANAAN
Keiharde actievoering op de Apenrots in Artis

Vandaag hebben de apen op de Apenrots in Artis met spandoeken hun eisen kenbaar gemaakt; vanaf heden willen zij alleen nog maar Max Havelaar-bananen gevoerd krijgen. 'We zijn geschrokken van de heftige emoties bij de apen. We nemen de eis zeer serieus en gaan bekijken in hoeverre we hieraan tegemoet kunnen komen', aldus P. Duizer van Artis. Stichting Max Havelaar, die door Artis op de hoogte was gebracht van de wilde stakingsactie, heeft inmiddels 300 bananen laten bezorgen om de verhitte gemoederen van de apen wat tot bedaren te brengen.

Stichting Max Havelaar is blij met de actie van de apen omdat ze hiermee de aandacht vestigen op het belang van het Max Havelaar Keurmerk. De werkers op bananenplantages in ontwikkelingslanden hebben het zwaar, ze verdienen weinig en werken in slechte en ongezonde omstandigheden. Stichting Max Havelaar heeft daar verandering in gebracht door voorwaarden te stellen aan arbeidsomstandigheden en milieubeleid. Bananen met het Max Havelaar Keurmerk komen van plantages waar arbeiders een gegarandeerd minimumloon ontvangen en er wordt een premie betaald om te investeren in milieuzorg en sociale programma's. Een verantwoord milieubeleid heeft positieve effecten op de flora en fauna op en rondom de plantages.

Effectief
Hoe meer bananen met het Max Havelaar Keurmerk worden verkocht hoe meer boerenfamilies in ontwikkelingslanden een acceptabel bestaan kunnen opbouwen. Hoe meer consumenten en apen eisen dat hun bananen milieu- en mensvriendelijk zijn, hoe sneller de verbeteringen in de bananenteelt zullen gaan. Jaarlijks worden nu al ruim 28 miljoen kilo bananen onder de voorwaarden van Max Havelaar wereldwijd verkocht. Daardoor hebben 4000 boeren families een beter leven kunnen opbouwen.

Stichting Max Havelaar en Artis gaan naar aanleiding van deze actie met elkaar in gesprek om de mogelijkheden voor een structurele samenwerking te onderzoeken.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (