Gemeente Bergen


Bergbezinkbassin de Flammert

Van GFT naar compost

GFT-afval in de zomermaanden


spreekuur in het gemeentehuis van Bergen. Van 9.00 tot 14.00 uur kunt u bij haar terecht voor hulp en advies over financiële vragen. Als u een afspraak wilt maken, neem dan dinsdag of donderdag contact op met de budgetconsulente, telefoon (0485) 34 83 90.

Gemeente start met aanleg bergbezinkbassin

Op industrieterrein de Flammert, tegenover tennishal de Maaskant, begint de gemeente dinsdag 13 augustus met de bouw van een bergbezinkbassin.

De werkzaamheden nemen ongeveer een maand in beslag en worden uitgevoerd door de firma Braam uit Weurt. Wij verwachten dat de overlast voor omwonenden en het verkeer beperkt blijft.

De functie van een bergbezinkbassin

Een bergbezinkbassin is een ondergrondse betonnen constructie. Het bassin staat in verbinding met het rioolstelsel en is bedoeld als eerste overstort. Tot nu toe komt de eerste overstort direct in het oppervlakte water terecht. Het bergbezinkbassin heeft een uitstroom op het oppervlaktewater, deze uitstroom wordt alleen in noodgevallen als tweede overstort gebruikt. Door de aanleg van een bassin kan in de eerste plaats meer hemelwater in het rioolstelsel worden opgenomen. In de tweede plaats bezinkt het meeste vuil uit het rioolwater in het bassin. Daardoor is het water dat eventueel uit het bassin in het oppervlaktewater komt schoner.

Reiniging bassin

Iedere keer nadat vanuit het rioolstelsel een overstort heeft plaatsgevonden in het bassin, wordt het bassin, geheel automatisch, met een spoelinstallatie gereinigd. Het vrijkomende vuil komt terug in het rioolstelsel en wordt afgevoerd naar de
rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Zuiveringsschap Limburg.

Wettelijke verplichting

Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid vuil die onder andere via rioolstelsels op het oppervlaktewater wordt geloosd, moet worden gehalveerd. Het aanleggen van een bergbezinkbassin blijkt de meest economische maatregel om deze doelstelling te bereiken. Daarom legt de gemeente Bergen de komende jaren vier bergbezinkbassins aan.

Vragen?

Als u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met de coördinerend medewerker van de afdeling Ruimtelijk Beheer in het gemeentehuis, de heer J. Schaap, telefoon (0485) 34 83 47. Van GFT naar compost

Ongeveer de helft van het huishoudelijk afval bestaat uit groente-, fruit-, en tuinresten, kortweg GFT-afval genoemd. Het apart ingezamelde GFT-afval is de grondstof voor een nuttig product: compost.

Uw GFT-container wordt regelmatig geleegd. Vervolgens gaat het afval naar één van de twee compostfabrieken van Essent Milieu en wordt het omgezet in waardevolle compost.

Van GFT naar compost

Composteren is een gecontroleerd afbraakproces. Zuurstof, vocht en temperatuur zijn belangrijk voor een goed verloop van dit proces. Nadat alle verontreinigingen (zoals papier, plastic en ijzer) in de composteringsinstallatie uit het GFT zijn gehaald, wordt aan het afval veel zuurstof toegevoegd. Zo kunnen bacteriën in de resten beter en vooral sneller hun werk doen. Tijdens het composteringsproces ontstaat warmte ofwel broei: de temperatuur kan oplopen tot zo'n 70 graden Celsius! Na vier tot zes weken is het GFT omgezet in compost. Van één kilogram GFT-afval blijft ongeveer éénderde kilogram compost over!

Twee compostfabrieken in Limburg

De compostfabrieken in Limburg staan op industrieterreinen in de buurt van Venlo en Maastricht. Om geuroverlast te beperken, vindt het composteringsproces in hallen of tunnels plaats. Met grote filters wordt de lucht voortdurend gezuiverd. Zo wordt de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt.

Voorkom overlast in de zomer

Tips voor GFT-afval

GFT-containers kunnen in de zomermaanden voor enige hinder zorgen. De containers zijn echter geen risico voor de gezondheid.

Bij warm weer kan stankoverlast optreden en kunnen maden ontstaan. Ook fruitvliegjes kunnen op het GFT-afval afkomen. Maden en fruitvliegjes brengen geen ziektes over en zijn ongevaarlijk. De volgende tips kunnen helpen om (stank-)overlast door de GFT-container te verminderen en de hygiëne te bevorderen.

Wekelijks inzamelen

In de zomermaanden wordt wekelijks GFT ingezameld. U kunt tot ongeveer half september elke week, op de gebruikelijke inzameldag, de groene container ter lediging aanbieden. In de weken dat er restafval wordt opgehaald kunt u naast uw grijze container ook de groene container aanbieden. De containers worden niet gelijktijdig leeggemaakt. Er rijdt een aparte GFT-wagen rond die de groene containers leegmaakt.

Vastzitten van afval

Als het afval in uw container te vast zit kan de vuilophaler de container niet leegmaken. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanbieden van afval. Zorg er dus voor dat u het afval niet te veel aanstampt. Daardoor kunnen resten achterblijven die stank veroorzaken. Om aankoeken van afval in de GFT-container te voorkomen kunt u een vel krantenpapier of een papieren composteerbare bodem in de container leggen. Uiteraard hoort oud papier niet in de GFT-container.

Tuinafval

Grover tuinafval onder in de container voorkomt aankoeken. Gras heeft de neiging in de container vast te plakken. Laat dit eerst wat drogen voordat u het in de groenbak doet. Dit geldt overigens voor al het GFT-afval: doe het niet te vochtig in de container.

Stankoverlast

Als u de GFT-container in de zon heeft staan, gaat het afval in de bak broeien. Dat veroorzaakt stankoverlast. Zorg er dan ook voor dat de container in de schaduw staat. Vlees- en visresten kunnen het beste eerst in een oude krant verpakt worden. Bij warm weer is het raadzaam vlees- en visresten in de container te doen die het eerst wordt leeggemaakt. Zorg er tenslotte voor dat de container leeg is als u lang afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens de vakantie.

Schoonmaken

Maak uw container af en toe schoon met de tuinslang en de bezem. Dit gaat het beste als u de container op zijn kant legt. Gebruik bij het schoonmaken géén chloorhoudende reinigingsmiddelen, maar bijvoorbeeld groene zeep of azijn.

Regels voor het aanbieden

Als u wilt dat uw container wordt leeggemaakt, plaats hem dan op de inzameldag vóór 7.30 uur aan de weg. De container dient met gesloten deksel en de handgreep naar de straatzijde te staan. Containers waarvan de deksel niet is gesloten worden door de inzamelaar niet leeggemaakt.

Klachten

Heeft u klachten over de inzameling, uw container is bijvoorbeeld niet leeggemaakt, neem dan rechtstreeks contact op met de huisvuilinzamelaar Sita. Het telefoonnummer is: (077) 396 94 90.