Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-08-2002
Politieberichten van 7/8 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Sneek: onzedelijke handelingen
Dinsdag omstreeks 16.15 uur werden op de kermis aan het Martiniplein een drietal meisjes, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, allen woonachtig in Sneek, onzedelijke betast door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. De verdachte kon op aanwijzingen van de meisjes door op de kermis aanwezige agenten worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Heeg: aanrijding
Woensdag omstreeks 01.55 uur reed een 32-jarige inwoner van Sneek met zijn personenauto over de Skatting. Plotseling werd het de bestuurder zwart voor de ogen, waarna hij de macht over het stuur verloor en tegen een aan de linkerzijde van de weg geparkeerde auto botste. Deze auto was eigendom van een 40-jarige inwoner van Heeg. De inwoner van Sneek had de auto van zijn baas geleend, doch had niet verteld dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Beide voertuigen liepen aanzienlijke schade op. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Annie Westlandstraat. Het rechter portierraam werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 21-jarige inwoonster van Minnertsga, heeft aangifte gedaan.

Kootstertille: zoektocht
Dinsdagmiddag kwam er een melding van een inwoner van Kootstertille, die mededeelde dat zijn 14-jarige dochter afgelopen zondag tegen 18.00 uur aan het vissen was in het Van Harinxmakanaal nabij het haventje aan de Alde Hamsterwei. Het meisje viste op een gegeven moment een sok op, waaruit volgens haar botjes/beenderen staken. Een jongen schopte de sok weer het kanaal in. Eenmaal thuis gekomen, wist men niet wat men hier mee moest en uiteindelijk werd de politie gebeld. Naar aanleiding van deze melding werd in samenwerking met de duikers van de brandweer Dantumadeel en de brandweer Burgum een zoekactie op touw gezet. Op de opgegeven plaats werd gedregd en gedoken, doch dit leverde niets op. Ook een onderzoek in de omgeving had geen resultaat.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 29 juli tot en met 4 augustus in Fryslân 17.707 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 91,5% hield zich keurig aan de geldende snelheid. De snelste overtreder op de trajectwegen van Fryske Diken buiten de bebouwde kom reed op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km maar werd een snelheid van 132 km geklokt. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de N31 bij Zurich, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt, werd een snelheid gemeten van 139 kilometer per uur, een overtreding van 59 kilometer. Op de Lyklemawei in Nijemirdum werd een snelheid van 68 geconstateerd, een overschrijding van 18 km. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N358 tussen tussen Augustinusga en Surhuisterveen (dinsdag 13 augustus), op de N381 tussen Wijnjewoude en Donkerbroek (donderdag 15 augustus) en op de N355 tussen Donkerbroek en de provinciegrens (vrijdag 16 augustus).

Drachten: eenzijdig ongeval met gewonde
Woensdag omstreeks 10.50 uur vond op de Langewyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 62-jarige inwoonster van Drachten, werd tijdens het rijden onwel en reed met haar auto tegen een lantaarnpaal. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd zwaar beschadigd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272