Provincie Limburg

Gedeputeerde Eurlings: jeugdzorg kan beter, moet beter

Gedeputeerde Martin Eurlings heeft met zorg kennis genomen van het rapport van de Inspectie Jeugdzorg en Jeugdhulpverlening. Hij constateert dat er veel energie is gestoken in het gezin in kwestie, maar dat deze inspanningen tot onvoldoende concrete hulpmaatregelen hebben geleid. Minder vrijblijvendheid sterke resultaatgerichtheid en een krachtige aansturing van jeugdzorg zijn noodzakelijk. Hier is een omslag in denken én handelen nodig. Het vrijwillige en te vrijblijvende karakter van jeugdzorg moet worden doorbroken. "Tijd om bakens te verzetten, vooral omdat de door de Inspectie geconstateerde manco's niet alleen in Limburg spelen, maar zich overal in Nederland voordoen", aldus gedeputeerde Eurlings.

Vanzelfsprekend wil gedeputeerde Eurlings in Limburg concreet aan de slag om bakens te verzetten. Op korte termijn wil de gedeputeerde samen met Bureau Jeugdzorg een traject starten waarin de Provincie zich, samen met de medewerkers inspant om een daadwerkelijke omslag te realiseren. Deze omslag is gericht op het bereiken van resultaten in hulpverlening. Gegarandeerde ketenkwaliteit is uitgangspunt. In de jeugdzorg moet de vraag van de jongere en het gezin centraal staan, er kan en mag geen sprake meer zijn van vrijblijvendheid. Hulpverlening is niet alleen werken voor de jongere, maar vooral werken mét de jongere en het gezin. Essentieel daarbij is eenduidige aansturing van de hulpverlening ('uit één hand' ook wel case-management genoemd). Over de bereikte resultaten moet transparant en openbaar verantwoording worden afgelegd.

De Provincie gaat de geboden hulp meer en intensiever toetsen aan de hand van concrete casussen, naast al eerder in gang gezette trajecten van toetsing. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de Inspectie. "De jeugdzorg moet kleur bekennen, uit het grijze gebied treden tussen vrijwillige en gedwongen hulp en daarover verantwoording afleggen", aldus de gedeputeerde. Dit past in de lijn van de vernieuwing en vermaatschappelijking van de jeugdzorg die in Limburg reeds actief is ingezet.

Hierover heeft vandaag al overleg plaatsgevonden met Bureau Jeugdzorg. Verder rekent de Provincie Limburg op de medewerking en de inzet van de gemeenten, het onderwijs, het maatschappelijk werk, de Raad voor de Kinderbescherming, de Inspectie en de Ministeries van VWS en Justitie.

Wetsontwerp Jeugdzorg
Met klem verzoekt gedeputeerde Eurlings de staatssecretaris om het voorliggende Wetsontwerp Jeugdzorg opnieuw tegen het licht te houden. De instrumenten moeten worden aangescherpt, instrumenten die garant kunnen staan voor een samenhangende, op de jeugd en het gezin afgestemde effectieve en slagvaardige hulpverlening. Onderdelen daar zijn case-management, het financieren op basis van behaalde resultaten en het ter beschikking hebben van instrumenten om daadwerkelijk in gezinnen in te grijpen, indien gewenst. De privacywetgeving in relatie tot de jeugdzorg vraagt aandacht, zo stelt ook gedeputeerde Eurlings. Tenslotte moeten werkwijze én resultaten van alle facetten van jeugdhulpverlening adequaat en transparant worden getoetst en publiekelijk verantwoord.

De integrale tekst van het onderzoeksrapport Inspectie Jeugdhulpverlening casus Roermond vindt u op de site van het ministerie (www.minvws.nl)
8-8-2002 14:57