Persberichten politie Rivierenland

---

Donderdag, 08 augustus 2002

---

Vakantiecontrole 2002 weer een succes!
Zevenaar, 8 augustus 2002 - Nu de vakanties van basis- en middelbare scholen weer ten einde lopen, gaat het Inbraak Preventie- en Toezichtteam van het politiedistrict Rivierenland weer over tot de orde van de dag, nl het adviseren van wijkbewoners over het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk. De afgelopen periode - vanaf half juni tot heden - heeft het team zich voornamelijk beziggehouden met de controle van de woningen die door vakantiegangers zijn achtergelaten.

Bij deze controle van de woningen van vakantiegangers werd gekeken of de woning goed was afgesloten en er geen duidelijke aanwijzingen waren die er op duiden, dat de bewoners met vakantie zijn. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het verzamelen van post en kranten op een tafel in de woonkamer. Verder lette de controleur op eventuele achtergelaten gereedschap, ladders e.d. waardoor het de inbreker wel heel gemakkelijk zou worden gemaakt.

Werden er zaken ontdekt die niet in orde waren, noteerde de controleur dit op een preventiebericht. Bewoners troffen dit bericht met opmerkingen bij hun terugkomst aan bij de post. Als er zaken waren die direct opgelost moesten worden, dan werd de sleutelhouder gewaarschuwd en verzocht om ter plaatse te komen zodat hij/zij één en ander in orde kon brengen. Echter, bijzondere situaties zijn door het team niet aangetroffen. Een enkele maal gebeurde het dat bewoners eerder van vakantie thuisgekomen waren dan op de vakantiekaart was vermeld en daardoor in persoon getuige waren van controle van hun woning. Het aantal aanvragen voor een vakantiecontrole lag dit jaar rond de 400. Dit is een teruggang van ongeveer 10% in vergelijking met het jaar daarvoor. Een reden voor deze teruggang zou kunnen zijn, dat voor een groot aantal woningen binnen het district inmiddels het Certificaat Veilige Woning is afgegeven. Bewoners voelen zich hierdoor een stuk veiliger binnen hun woning en laten met een gerust hart ook het huis tijdens hun vakantie achter.

Door de samenvoeging vorig jaar van twee politiedistricten naar een nieuw district Rivierenland, is de controle van vakantiewoningen in beperkte mate ook uitgevoerd aan de Over-Betuwse kant. Ook hier waren de reacties positief op de controle.

Met de controle van de vakantiewoningen gedurende de zomervakantie zal ook de komende jaren worden doorgegaan. Voor informatie of reacties kan telefonisch contact worden opgenomen met het Inbraakpreventieteam via telefoonnummer 0316-283590 of via e-mail:
ipt_deliemers@gelderland-midden.politie.nl

mailto:ipt_deliemers@gelderland-midden.politie.nl> .

Controle VHT
Op dinsdag 6 augustus hield het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Gelderland-Midden tussen 07.45 - 13.45 uur een snelheidscontrole op de Beekseweg in Babberich. Van de 1270 gecontroleerde voertuigen reden er 38 te hard. De hoogste snelheid was 99 km/u.

Geen fiets vernield, wel bekeuring
Dinsdagavond 6 augustus kreeg de politie omstreeks 21.20 uur de melding dat er op het NS station in Didam fietsen vernield zouden worden. Ter plaatse werden twee jongens uit Didam - respectievelijk 14
-en 16 jaar - op het perron aangetroffen. Van vernielingen was echter geen sprake. De jongens kregen echter wel een bekeuring voor het zich bevinden op het perron zonder geldig plaatsbewijs.

Veel bekeuringen niet-dragen gordel
Op dinsdag 6 augustus werd tussen 09.45 en 12.00 uur een gordel -en snelheidscontrole gehouden op de Rivierweg in Lathum en de Klapstraat in Westervoort. De snelheidscontrole werd gehouden met behulp van de lasergun. Tijdens deze controle werden in totaal 30 bekeuringen uitgeschreven vanwege het niet-dragen van de autogordel en vier bekeuringen voor een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg op de Rivierweg 76 km/u en op de Klapstraat 59 km/u.

Vervolgens werd er 's-middags tussen 13.30 en 15.45 uur een soortgelijke controle gehouden op de Visserlaan en Westsingel in Duiven. Tijdens deze controle werden 31 bekeuringen uitgeschreven voor het niet-dragen van de autogordel en drie maal voor een te hoge snelheid. Op de Visserlaan werd geen te hoge snelheid geconstateerd. Op de Westsingel bedroeg de hoogst gemeten snelheid 69 km/u. Het niet-dragen van een gordel is een ernstig letsel-verzwarende factor bij verkeersongevallen en daarom een belangrijk speerpunt in de controles van de politie Gelderland-Midden.

Inbraak woning
Op woensdag 7 augustus 2002 werd tussen 17.30 en 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Pater Smitsstraat te Nieuw-Dijk (gem. Didam). De dader(s) kwam(en) door een openstaand raam naar binnen. Uit de woning wordt een mobiele telefoon en een portemonnee met inhoud vermist.

Winkeldiefstal met bedreiging
Op woensdag 7 augustus 2002 vond er omstreeks 19.25 uur een winkeldiefstal plaats in een winkel aan de Kampsingel te Zevenaar. Op het moment dat de dader werd betrapt, kreeg deze hulp van een tweede persoon. Het winkelpersoneel werd hierop bedreigd waarna beide daders het pand verlieten. Een onderzoek naar de daders wordt ingesteld.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Rivierenland
Postbus 21, 6900 AA Zevenaar
Internet: communicatie@politierivierenland.nl