Stichting Wakker Dier

RESTAURANT ZOMERS IN BLOEMETJES GEZET Persbericht - 08 augustus 2002

Restaurant Zomers aan de Prinsengracht in Amsterdam heeft in een brief aan Wakker Dier laten weten de dieronvriendelijke foie gras van de menukaart te halen. Het restaurant serveert al deels biologisch diervriendelijk vlees. Zij krijgt vandaag een grote bos bloemen van Wakker Dier. Vorige week stuurde Wakker Dier 30 restaurants die foie gras op de kaart hadden staan een brief met informatie over de zeer dieronvriendelijke productiewijze. Tevens deed zij het verzoek gerechten met foie gras te vervangen door andere gerechten. Het Amsterdamse restaurant is het tweede restaurant dat ingaat op het verzoek van Wakker Dier. Eerder zegde een restaurant in Eindhoven toe de foie gras van de menukaart te halen. Diverse andere restaurants hebben het verzoek van Wakker Dier nog in overweging. Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een trechter in de keel van het dier) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (30 tot 70%). Door het met geweld inbrengen van de trechter ontstaan ernstige verwondingen en infecties in de hals van het dier. De enorme hoeveelheden voedsel zijn niet normaal te verteren. De lever groeit letterlijk kapot. Door de grote lever worden andere organen zoals de longen weggedrukt en worden de dieren kortademig. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. Het kan als een van de ernstigste vormen van dierenmishandeling worden beschouwd. De foie gras wordt geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. Landen waar deze dierenmarteling volgens de wet nog steeds niet verboden is. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo Foie Gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants en niet alleen rond de kersttijd. Diervriendelijke foie gras bestaat niet. Het wetenschappelijk comite van de Europese commissie geeft in een rapportage over foie gras aan dat zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering nooit de vervette lever van 400 (ganzen) of 250 (eenden) kan ontstaan. Deze gewichten zijn in een Europese handelsverordening als minimumgewicht gesteld om de naam foie gras te mogen voeren. Om die reden is in Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen de productie van foie gras expliciet per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) onmogelijk.