Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) 8 aug 2002

ROSS WIL GEZINSCOACH VOOR HULPVERLENING AAN GEZIN

Een gezinscoach moet de hulpverlening aan probleemgezinnen beter gaan coördineren. Dat vindt staatssecretaris Clémence Ross (VWS). Ze bekijkt met provincies en gemeenten hoe dat het best kan gebeuren.

Aanleiding is het rapport van de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming, dat op 8 augustus is verschenen. Daarin concludeert de Inspectie dat de verschillende jeugdzorginstanties onvoldoende hebben samengewerkt in de twee jaar voorafgaand aan het gezinsdrama op 12 juli in Roermond. Bij een brand kwamen zes kinderen uit één gezin om het leven. De inspectie heeft het functioneren van het Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming onderzocht.

Het gezin te veel buiten beeld
De Inspectie stelt dat het gezin te veel buiten beeld is gebleven. Er was te weinig continuïteit en duidelijkheid in de hulpverlening aan het gezin. Ook werken de instanties te weinig samen op het gebied van informatieoverdracht en hebben zij elkaar te weinig op verantwoordelijkheden aangesproken. Tegelijk stelt de Inspectie vast dat het functioneren van de instellingen niet de oorzaak is geweest van de brand. De Inspectie constateert dat de verdere ontwikkeling van het Bureau jeugdzorg de onderlinge afstemming en informatie bevordert. Volgens de inspectie wijkt de situatie in Roermond niet af van die in de rest van Nederland. Daarom doet de Inspectie aanbevelingen voor alle betrokken partijen: de twee instellingen voor jeugdzorg, de provincie en het rijk.

Ross neemt bevindingen over
Staatssecretaris Clémence Ross neemt zowel de bevindingen, conclusies als de aanbevelingen van de Inspectie volledig over. Zij bekijkt bij bestaande en nieuwe regelgeving, onder meer de komende Wet op Jeugdzorg, of er voldoende aandacht is voor het perspectief van het gezin. Ook wil Ross bezien in hoeverre er op het terrein van privacy nu belemmeringen zijn om persoonsgegevens uit te wisselen. Ten slotte laat Ross een onderzoek doen naar drangmaatregelen, zoals de Inspectie ook aanbeveelt.

Zie ook:
persbericht ministerie van VWS en het volledige rapport (pdf)