---

Ministerie van Defensie



---

EOD ruimt gevonden explosieven Sint-Oedenrode op

08-08-2002

De Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht heeft vandaag (8 augustus) in het Brabantse Sint-Oedenrode een aanzienlijke partij explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De explosieven waren afgelopen zondag door spelende kinderen gevonden op het tracé van de nieuw te bouwen rijksweg tussen Sint-Oedenrode en Veghel (A-50). De explosieven zijn op een veilige plaats opgeblazen.

Spelende kinderen vonden zondag twee 20 centimeter lange granaten. Nader onderzoek van het grondstuk door de gealarmeerde politie wees uit dat er waarschijnlijk nog meer explosieven aanwezig waren. Hierop is het terrein afgedekt. De Explosieven Opruimings Dienst vond vandaag in totaal 41 brisantgranaten, 12 lichtgranaten, 18 rookgranaten en een twintigtal patronen, slagpijpjes en zogenoemde Piat anti-tank granaten. Bij dit laatste type gaat het om het zogenoemde Project Infanterie Anti-Tank wapen dat tijdens de oorlog in Engeland werd ontwikkeld door een gepensioneerde Britse kolonel. Het is een veer-geactiveerde granaat lanceerder voor het uitschakelen van Duitse tanks.

Vondsten als in Sint-Oedenrode komen, naar de ervaring van de EOD, tegenwoordig niet zo vaak meer voor. In de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog werden vaker grotere hoeveelheden munitie en explosieven ontdekt. De in Sint-Oedenrode gevonden munitie en explosieven zijn van Britse makelij.