Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones vraagt begrip voor de gemeenten en hun milieu-ambtenaren bij toepassing van VLAREM (08/08/02)

In een vraag aan Vlaams minister voor Leefmilieu Dua, vestigde N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones de aandacht op de problemen voor de gemeenten en hun milieu-ambtenaren m.b.t. het doen naleven van het Vlarem (Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning).

Hoewel de gemeenten het Vlarem als een handige, gestructureerde reglementering waarderen, zijn ze minder te spreken over de voorlichting bij een wijziging van het Vlarem.

Zo zijn zij van oordeel dat de Vlaamse overheid de Europese richtlijnen vaak veel te lang laat liggen, om daarna de uitvoering ervan onder de noemer "hoogdringend" op een drafje af te handelen.

Vooral kleine milieudiensten raken gefrustreerd wanneer ze eens te meer denken de wetgeving een beetje in de vingers te hebben, om vervolgens op snelheid gepakt te worden wanneer blijkt dat een of andere instantie een bijkomend regeltje in de wetgeving heeft gesluisd, soms door een achterpoortje.

Op de vraag van de volksvertegenwoordiger naar maatregelen terzake, antwoordde de minister - die de verzuchtingen van de gemeenten en hun milieu-ambtenaren terecht vindt - dat het probleem reeds van in het begin van deze legislatuur werd aangepakt.
Daarbij werd verwezen naar een aanpak op twee fronten:

Ten eerste werd werk gemaakt van de verdere omzetting van de Europese richtlijnen, waarbij telkens clusters werden gevormd rond een bepaald milieuthema, bijvoorbeeld Lucht. Voor deze thema's werden de administratie en de VOI's (Vlaamse Openbare Instellingen) samen gezet met het oog op dringende uitvoering.

Voor zover er van hoogdringendheid sprake was, aldus nog de minister, kan natuurlijk niet gewacht worden op een globale herziening, maar anderzijds is het de bedoeling met die clusters dergelijke noodsituaties in de toekomst te voorkomen.

Voor een tweede actie verwijst de minister naar een advies van het "Technische Overleg Milieureglementering", kortweg "TOM" (opgericht in opdracht van de minister), waar onder meer de VVSG deel van uitmaakt. Dit advies houdt in dat de geplande Vlaremwijzigingen jaarlijks worden gebundeld, beslist en gepubliceerd.

Sinds vernoemd advies werden de geplande Vlaremwijzigingen in twee reeksen gebundeld. De eerste reeks bevat de meest dringende aanpassingen, waarover (als alles verder vlot verloopt) in het najaar zal kunnen worden beslist door de Vlaamse regering. Het aspect van een redelijke termijn voor de inwerkingtreding werd in de ontwerptekst opgenomen.

De tweede, uitgebreidere reeks bevat de minder dringende aanpassingen, met daarbij een aantal verbeterpunten, gesuggereerd door diverse instanties.
Het aantal opgenomen voorstellen voor deze reeks is groot en de coördinator van dit project is, na een eerste overleg met de administraties, bezig de ontwerpteksten op te stellen. De verschillende actoren, waaronder de gemeenten, krijgen de kans om kennis te nemen van de ontwerptekst, en opmerkingen te formuleren. De minister kon hiervoor wel nog geen datum geven, en sluit niet uit dat er tussentijds nog dringende Vlaremherzieningen kunnen gebeuren, die ze wel zo beperkt mogelijk wil houden.

Volksvertegenwoordiger Jan Loones hoopt dat deze maatregelen een zo vlot mogelijke communicatie tussen de bevoegde administraties en de gemeenten tot gevolg zullen hebben, zodat de gemeentelijke milieu-ambtenaren op een efficiënte wijze de Vlaremwetgeving kunnen laten toepassen in hun gemeenten.

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones


---