Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ook aangetekend schrijven via e-post (08/08/02)

Reeds eerder keurde het federaal parlement een wetsvoorstel goed van N-VA-kamerlid Geert Bourgeois waardoor de schriftelijke kennisgeving voortaan ook per telegram, telex, fax of elektronische post kan gebeuren. Deze wet van oktober 2000 trad in werking op 1 januari 2001. Vandaag breidt de N-VA-voorzitter aan de hand van een wetsvoorstel de toepassingsmogelijkheden uit door ook de geldigheid van een aangetekend schrijven via e-post wettelijk te regelen.

Met de "wet-Bourgeois" werd een revolutionaire stap gezet in het elektronisch rechtsverkeer, de elektronische handel (e-business) en de elektronische gerechtelijke procedure (e-justice). In het Burgerlijk Wetboek werden de elektronische kennisgeving en handtekening ingevoerd waardoor deze dezelfde bewijskracht kregen als respectievelijk een brief en een handgeschreven handtekening.

Daarentegen bleef er discussie bestaan omtrent de rechtsgeldigheid van de aangetekende elektronische brief. N-VA-voorzitter Bourgeois komt aan deze lacune tegemoet door de indiening van een wetsvoorstel waardoor de kennisgeving door middel van de aangetekende brief, maar ook deze zonder vormvereisten, wettelijk geregeld wordt. Zo wordt vastgelegd wanneer en hoe de ontvanger van het elektronisch bericht wettelijk gebonden is door de kennisgeving, wanneer een kennisgeving geacht wordt de bestemmeling te bereiken, wie het risico loopt voor de vertraging of fout bij het versturen van de kennisgeving en, tenslotte, de periode waarin de afzender zijn kennisgeving kan intrekken.

Concreet verlenen door de overheid erkende dienstverleners, zoals bvb. De Post of andere professionele dienstverleners, een tijdstempel en een certificaat van authenticiteit aan een elektronisch aangetekend schrijven of elk ander elektronisch bericht. Aldus is zowel verzender als ontvanger van het elektronisch bericht zeker dat het een bindende kennisgeving betreft.

Het net ingediende wetsvoorstel kan geconsulteerd worden op de webstek van de Kamer van Volksvertegenwoordigers:
www.dekamer.be/documents/1899/1.pdf

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---