Koninklijke Nederlandse Schaakbond

In Memoriam Hans van Bekkum (22 augustus 1933 -6 augustus 2002)

Op bijna 69 jarige leeftijd is Hans van Bekkum (Hengelo) overleden. Helaas heeft hij niet meer mee mogen maken dat hij binnenkort zijn 50 jarig lidmaatschap van ESGOO kon vieren, een vereniging die hij altijd trouw heeft gediend -- ook jarenlang als voorzitter.

Hans was niet alleen een voortreffelijk bestuurder, maar ook een sterk schaker. Hij is twee keer kampioen van de Twentsche Schaakbond (nu SBO) geweest en kwam maar liefst 253 keer uit voor ESGOO 1. Een record, dat naar alle waarschijnlijk nooit meer verbroken wordt.

Op Hans kon je altijd een beroep doen. Ruim 30 jaar was hij de drijvende kracht achter het ESGOO snelschaaktoernooi, 8 jaar organisator van de halve finales van het Nederlands Kampioenschap in Enschede, en vanaf 1993 tot vorig jaar voorzitter van de Stichting Caïssa die het ONJK organiseert. Het aantal schaakevenementen welke Hans tot een succes heeft weten te maken is ongelooflijk groot. Hij was erelid van ESGOO en de SBO.

Hans was ondanks zijn ziekte in mei j.l. nog actief betrokken bij de organisatie van de play-offs van de Meesterklasse. Hij trad nooit op de voorgrond, bescheidenheid was zijn handelsmerk.

ESGOO, de Schaakbond Overijssel en de KNSB zijn hem veel dank verschuldigd.

---