CWI

CWI: Consultants niet vogelvrij bij ontslagaanvragen

Zoetermeer 8 augustus 2002

Consultants hebben dezelfde ontslagbescherming als iedere andere werknemer, dit in tegenstelling tot wat FNV Bondgenoten in een persbericht van 7 augustus suggereert. Zij kunnen in geval van reorganisatie alleen ontslagen worden als daar bedrijfseconomische redenen voor bestaan. In beginsel is de werknemer die het kortst in dienst is bij een bedrijf de eerste die voor ontslag in aanmerking komt. Dit wordt het ancienniteitsbeginsel genoemd.

Voor consultants die werken bij een bedrijf dat bekend staat als detacheerder en die zelf bedrijfsmatig gedetacheerd worden bij inleners (en onder hun toezicht en leiding staan), geldt volgens een bijzondere bepaling bij wet, dat er dan sprake is van een uitzendovereenkomst. In dat geval geldt bij ontslagaanvragen een bijzondere selectiemethode. Deze methode wil CWI toepassen bij de ontslagaanvraag van ruim 100 CMG medewerkers.

FNV en CNV betwisten de juistheid van deze toepassing. 'Daardoor krijg je een politiek van willekeur', aldus FNV vakbondsbestuurder Martens. Niets is minder waar. Jurist Meijer van het CWI: 'De normale selectiemethode brengt bij detacheerders grote risico's met zich mee en kan zelfs leiden tot nog meer ontslagen. Iemand die al tijden naar tevredenheid gedetacheerd is bij klant B, zou door het terugtrekken van opdrachten bij klant A zijn baan kunnen kwijtraken. Gevolg: klant boos want er komt een nieuwe gedetacheerde. Alle kennis gaat verloren, waardoor zijn kosten sterk stijgen. De klant kan dan zelfs overwegen om naar een ander te stappen, waardoor nog meer ontslagaanvragen moeten worden gedaan.'

Het CWI betreurt het ten zeerste dat CNV en FNV de integriteit van de CWI-juristen in een persbericht in twijfel trekken. Zeker omdat de ontslagprocedure - zoals wel wordt gesuggereerd - nog niet is afgerond.


---