Gemeente Tilburg

8-8-2002
Geld voor Tilburgse jongeren!

Er is 47.691,- beschikbaar voor jeugd en jongeren in Tilburg. Een bedrag van 30.000,- staat open voor de jongeren met goede ideeën of verenigingen en instellingen die activiteiten mèt en vóór jongeren willen organiseren.

Voor initiatieven van jongeren en verenigingen en instellingen is 30.000,- beschikbaar. Jongeren met ideeën of andere geïnteresseerden kunnen terecht bij een van de twee jeugdambtenaren van de gemeente Tilburg: Peter Broere, tel. 013-5429557 of Anne van Esch, tel. 013-5428593.
Voor activiteiten van de gemeente zelf wordt 15.000,- gereserveerd. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor promotie. Immers, iedereen moet ook van deze nieuwe subsidiemogelijkheid weten. De gemeente Tilburg werkt continu aan het verbeteren van haar klantgerichtheid. Daar hoort inleven in de doelgroep ook bij. Bij jongeren houdt dit onder meer in: vergemakkelijken van de subsidieaanvragen en zorgen voor snelle toekenningen.

Jongeren, verenigingen en instellingen
Een bedrag van 30.000,- staat open voor de jongeren met goede ideeën of verenigingen en instellingen die activiteiten mèt en vóór jongeren willen organiseren.
Om in aanmerking te komen voor een subsidiebijdrage kunnen ideeën worden aangedragen. Voorwaarde is wel dat de ingestuurde ideeën iets met jongeren te maken moeten hebben en/of hun maatschappelijke deelname moeten bevorderen.

Zeker voor de groep jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar moet het allemaal wat gemakkelijker worden. Jongeren komen over het algemeen met concrete ideeën die bij hun actuele situatie passen. De normale procedures van subsidietoekenning duren dan vaak veel te lang. Tegen de tijd dat een subsidiebesluit genomen is, is het idee al achterhaald of zijn de jongeren alweer met iets nieuws bezig. Lange termijn denken en tijdrovende procedures passen dus niet bij de ontwikkelingsfase en leefwereld van 10 tot 23 jarigen. Het is belangrijk zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de aanvraag. Het budget voor jeugdparticipatie helpt hierbij.

De subsidieaanvragen door jongeren moeten aan de volgende eisen voldoen:

· leeftijd van de aanvragers is 10 - 23 jaar;
· activiteiten die uit de aanvraag voortvloeien, zijn gericht op en komen ten goede aan Tilburgse kinderen en jongeren in de leeftijd van 10 - 23 jaar;

· ideeën zijn van de aanvragers zelf en worden voor het grootste gedeelte door henzelf uitgevoerd;

· activiteiten die voortvloeien uit de aanvraag passen binnen het beleidsterrein jeugdparticipatie en binnen de doelstellingen van de kadernota 'Opgroeien in Tilburg';

· kosten van de activiteiten kunnen niet gedekt worden door middelen van derden of door instanties die door de gemeente gesubsidieerd worden.

· subsidiebijdrage per activiteit is maximaal 2 000,-.
Een adviesgroep, bestaande uit drie jongerenambassadeurs, beoordeelt de aanvragen.

Voor initiatieven van instellingen en verenigingen geldt dat jongeren actief betrokken moeten zijn bij de ideevorming en uitwerking. Verder mogen de kosten van de activiteiten niet gedekt worden door andere subsidiestromen en financieringsbronnen. Ook hier beoordeelt een adviesgroep, bestaande uit drie jongerenambassadeurs de aanvraag.

Activiteiten van de gemeente
Een bedrag van 15.000,- is gereserveerd voor activiteiten die er binnen de gemeente voor jongeren worden bedacht. Zo gaat de jongerenredactieraad na de schoolvakantie weer een nieuw Insite magazine maken, nummer acht alweer! In dit magazine, dat gemaakt wordt door en voor Tilburgse jongeren, staan artikelen over allerlei zaken waar jongeren zich voor interesseren. Verder gaat de gemeente op bezoek bij scholen om te vertellen op welke manier jongeren invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving. Natuurlijk krijgen ook de jongerenambassadeurs de nodige aandacht.