Gemeente Breda

08-08-2002

Bestemmingsplan Afronding Asterd goedgekeurd door GS

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft het bestemmingsplan Afronding Asterd goedgekeurd. Dit bestemmingsplan voorziet in de bouw van 47 woningen en het herstellen en ontwikkelen van natuur in het aangrenzende gebied. Uit door de provincie verricht onderzoek is gebleken dat er geen bijzondere natuurwaarden aanwezig zijn in het gebied waar de woningen in de toekomst gerealiseerd gaan worden.

Ook is de provincie van mening dat er geen sprake is van aantasting van de Groene Hoofdstructuur. De direct aan het woongebied grenzende Groene Hoofdstructuur houdt volgens de provincie geen verband met de op dit moment aanwezige natuurwaarden maar met natuurwaarden die de gemeente mede op basis van dit bestemmingsplan wenst te ontwikkelen.

Aanvankelijk was in het desbetreffende gebied de aanleg van recreatieve voorzieningen gepland in samenhang met de Asterdplas en de omringende woonwijk. Door omstandigheden is hiervan ongeveer tien jaar geleden afgezien, waardoor het gebied beschikbaar kwam voor herontwikkeling. Het feit dat de gemeente vroeger andere voornemens had met het gebied betekent volgens de provincie niet dat zij met de vaststelling van dit plan wanprestatie pleegt, zoals door de bezwaarmakers was aangevoerd. De provincie stelt in haar goedkeuringsbesluit dat het huidige plan natuurvriendelijker is door de natuurbestemming die wordt gegeven aan de overgang tussen het landgoederengebied en het buitengebied.
Het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten ligt gedurende 6 weken ter visie. Tijdens deze periode bestaat de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad van State.

Breda, 5 augustus 2002