Staatsbosbeheer


2 augustus 2002

En échte natuur én dichtbij de stad én voor iedereen toegankelijk, gaat dat wel samen? Staatsbosbeheer heeft verschillende bos- en natuurgebieden die aangelegd zijn als randstadgroenproject in beheer. Uit een recente evaluatie van het beheer van de Haaglanden, een van de grootste randstadgroenprojecten, is gebleken dat ook in deze jonge gebieden dichtbij de stad, die veel bezocht worden, kwaliteitsnatuur tot ontwikkeling komt. Juist in de dichtbevolkte randstad is de behoefte aan rust en ruimte groot. Staatsbosbeheer hecht daarom groot belang aan het realiseren van natuur bij de stad.

Donderdagochtend 8 augustus a.s. laten Pim Louwaars, districtshoofd Randstad en Ad van Hees, bosecoloog van Staatsbosbeheer in een persexcursie naar de Haaglanden zien hoe natuur en recreatie hier gecombineerd worden. De Haaglanden is circa 15 jaar geleden ontwikkeld als een natuur -en recreatiegebied voor de inwoners van Delft, Zoetermeer, Pijnacker en Nootdorp. De inrichting van het gebied is nog niet afgerond, nog steeds wordt nieuw bos aangeplant.

Vooral de vogelrijkdom van de Haaglanden ontwikkelt zich goed, voor een de ontwikkeling van een echte bosvegetatie is wat meer geduld nodig. In de nu 15 jaar oude delen van het bosgebied broeden voornamelijk vogels van de bosranden en struwelen. Dit zijn deels meer algemene soorten als Zwartkop, Tuinfluiter en Nachtegaal. Maar ook zeldzamere soorten als Grasmus, Zanglijster, Kneu en Groene specht hebben hun plek gevonden. Het krekengebied in De Haaglanden is in meerdere opzichten een pareltje. Niet alleen is het een geliefd fourageergebied voor Lepelaars, maar ook Ringslangen en vogels als Visdief, Zomertaling, Tureluur, Blauwborst en Bruine kiekendief vinden hier hun plek.

Het bos is niet alleen bij de vogels, maar ook bij de recreanten geliefd. In het afgelopen jaar zijn bijna driekwart miljoen bezoeken aan De Haaglanden gebracht. De bezoekers komen vooral uit de nabij gelegen kernen Delft, Zoetermeer, Pijnacker en Nootdorp om in De Haaglanden te wandelen, te fietsen én om van de natuur te genieten. De Haaglanden scoort goed als recreatiegebied. De bezoekers geven De Haaglanden een ruime 8 als rapportcijfer.

Het programma is als volgt:

9.30 uur: ontvangst het café Le Midi bij Camping Uylenburg, Noordeindseweg 70, 2645 BC Delfgauw, tel. 015/21.43.732

10.00 uur 12.00 uur: wandeling door het gebied met uitleg van Pim Louwaars en Ad van Hees

vanaf 12.00 uur eenvoudige lunch bij Camping Uylenburg