Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde staten reageren op brief bewonersvereniging Vathorst

Baggerberging Zevenhuizen noodzakelijk om baggerprobleem op te lossen

8-8-2002
Hoewel ze begrijpen dat niemand in Nederland blij is met de komst van een baggerstortplaats in zijn omgeving blijft een baggerberging in Zevenhuizen noodzakelijk om het Utrechtse baggerprobleem op te lossen.

Dat schrijven gedeputeerde staten aan de bewonersvereniging Vathorst. Die vroegen onlangs met klem aan provinciale staten om af te zien van de voorgenomen baggerberging nabij de nieuwe woonwijk Vathorst. De bewoners hebben in hun brief provinciale staten opgeroepen om de plannen van de gemeente Amersfoort te steunen voor de bouw van woningen in Vathorst West, als alternatief voor een baggerstort op die plek.

Ze beseffen dat er maatschappelijk en politiek weinig draagvlak is voor een baggerberging in Zevenhuizen. Maar het besluit van de provincie om het gebied aan te wijzen voor een baggerstort is beslist niet lichtvaardig, aldus gedeputeerde staten. Zolang er geen oplossing is voor de baggerspecie in de Utrechtse wateren kan er immers niet gebaggerd worden. En daardoor komt niet alleen de bevaarbaarheid, maar ook de veiligheid (hoog water) in het geding en lijden natuur en milieu onder de aanwezigheid van vervuilde bagger in de wateren. Het baggerprobleem is - niet alleen in Utrecht, maar in heel Nederland - groot en de verwerkingsmogelijkheden beperkt. Daarom ziet de provincie zich genoodzaakt ziet om in ieder geval een deel van de bagger te storten, zolang er onvoldoende andere alternatieven voorhanden zijn.

De brief van de bewonersvereniging was aan provinciale staten gericht. Maar die komen pas op 9 september weer bij elkaar. Zo lang, zeggen gedeputeerde staten, wilden ze de afzenders niet in het ongewisse laten over het provinciale standpunt. Daarom hebben ze, vooruitlopend op de beantwoording door provinciale staten, nu gereageerd.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl